VATIKAN (IKA)

Kongregacija za evangelizaciju naroda otklonila je sve sumnje oko moguće odgode ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana misija zbog pandemije koronavirusa, te je u petak 28. kolovoza potvrđeno da će se Svjetski dan misija održavati kao i dosad, odnosno predzadnje nedjelje u listopadu. Ove će se godine Misijska nedjelja, dakle, održati 18. listopada, javlja Vatican News.

Iz Kongregacije su potvrdili da, unatoč pandemiji koronavirusa, neće biti promjene u kalendaru, barem  kad je riječ o Svjetskom danu misija. Naime, zbog COVID-19 već su odgođena ili otkazana mnoga svjetska događanja i obljetnice Rimokatoličke Crkve, te se u mnogim zemljama mise i liturgije još uvijek održavaju bez vjernika i prenose online na internetu, ili se organiziraju s malim, ograničenim, brojem vjernika zbog epidemioloških mjera, javlja u petak 28. kolovoza Vatican News.

“Mnoge biskupije već se neko vrijeme pripremaju za Svjetski dan misija. S obzirom da je vjera po svojoj prirodi misionarska, obilježavanje Svjetskog dana misija služi da se održi ova bitna dimenzija kršćanske vjere”, priopćili su iz Vatikana, odnosno iz Kongregacija za evangelizaciju naroda.

Svjetski dan misija ili Misijsku nedjelju ustanovio je 1926. godine papa Pio XI. kako bi se podsjećalo katolike širom svijeta na važan misionarski segment u Rimokatoličkoj Crkvi. Misijskom nedjeljom želi se  potaknuti vjernike na širenje Božje riječi kroz molitvu i financijsku pomoć potrebitima, odnosno darivanjem za drugoga, poglavito za one u područjima u kojima ne znaju ili slabo poznaju Kristov nauk, a istovremeno žive u velikom siromaštvu i neimaštini.