Foto: Fah, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u nedjelju je s ministrom Olegom Butkovićem posjetio Goli otok, mjesto logora u kojem su za vrijeme komunizma mučeni neprijatelji režima.

No, označava li njihov posjet iskreno odavanje počasti žrtvama komunizma i osudu tog režima ili tek predstavu za javnost koja nije popraćena stvarnom željom za odmakom od komunističke prošlosti?

Apsolutno je za pohvalu da se konačno komunističkom logoru na Golom otoku, na kojem su politički zatvorenici bili mučeni i ubijani, dade značaj kojeg treba imati i da ga se pretvori u memorijalni centar, međutim ovaj se Plenkovićev dolazak ne procjenjuje kao suočavanje s prošlošću već kao samo jedna u nizu od njegovih manipulacija koje su u funkciji smirivanja uznemirene javnosti zbog odlaska državnog vrha u Grubore i zbog osnaživanja biračke baze Olega Butkovića pred lokalne izbore.

Plenković se ovim posjetom pokušava prikazati kao antikomunist, međutim njegova je vlast dosad pokazala vrlo neodlučan stav prema totalitarnom komunističkom režimu. Podsjetimo samo na osnutak i djelovanje Vijeća za suočavanje s posljedicama nedemokratskog režima čiji su zaključci bili vrlo fluidni i neuhvatljivi. U njima nije izrijekom osuđena zvijezda petokraka kao simbol komunizma, a čak 7 od 18 članova toga Vijeća dalo je svoja izdvojena mišljenja, ne slažući se s nedovoljnom osudom komunizma u tzv. “Dokumentu dijaloga”.

Saborska zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto povodom Plenkovićeva posjeta Golom otoku podsjetila je kako on također potječe iz privilegirane komunističke obitelji.

Plenkovićev otac Mario obnašao je dužnosti koje su u prvom redu političke i koje su obnašali članovi Komunističke partije ili osobe kojima je Partija vjerovala.

Ovim putem donosimo neke informacije o Plenkovićevom ocu i majci.

Mario Plenković došao je u središte pozornosti početkom ljeta prošle godine, kada ga je rektor Zagrebačkog sveučilišta, Damir Boras, predložio za professora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu, a njegov prijedlog Senat je prihvatilo uz jedan glas protiv i jedan suzdržan.

> (FOTO) Plenković i Butković na Golom otoku: Zašto uz odavanje počasti žrtvama komunističkog režima nisu najavili provođenje lustracije?

> Otac Andreja Plenkovića dobio titulu professora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu: Jedan glas protiv

> Tko je Mario Plenković, otac hrvatskog premijera, kojega rektor Boras predlaže za profesora emeritusa?

Mario Plenković rođen je 23. studenog 1947. u Svirču na Hvaru. Na Sveučilištu u Zagrebu 1976. stekao je naslov magistra informacijski znanosti, a 1978. doktora informacijskih i organizacijskih znanosti.

Sveučilišni je profesor komunikologije te autor 16 stručnih knjiga i više od 700 strukovnih bibliografskih referenci. Jedan je od osnivača studija komunikologije u Mariboru, gdje danas i živi. Radi kao voditelj katedre za komunikologiju i redovni profesor informacijskih znanosti u trajnom zvanju.

Bio je voditelj studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu (1982.-1990.).

Kao znanstvenik se, osim komunikologijom, bavio i informacijskim znanostima, a radio je i u Europskom centru za mir i razvoj te Grafičkom fakultetu. Na Filozofskom fakultetu u Zadru jedan od utemeljitelja Studija kulture i turizma te poslijediplomskih studija informacijskih znanosti. Zaključno s 2011. godinom bio je glavni i odgovorni urednik znanstvenih časopisa Informatologia i Media, Culture and Public Relations, te predsjednik Hrvatskog komunikološkog društva.

Suprotstavljeni pogledi oko djelovanja Marija Plenkovića 

Oko djelovanja Marija Plenkovića postoje različiti suprotstavljeni pogledi.

Jedni, naime, tvrde da je otac hrvatskog premijera 1970-ih i 1980-ih kroz svoje medijsko djelovanje omogućio premoć novinara lijeve orijentacije u demokratskoj Hrvatskoj, dok drugi tvrde da je Mario Plenković zapravo oduvijek bio distanciran od komunističkih krugova te da je još u Jugoslaviji bio hrvatski domoljub.

“Na Fakultetu političkih znanosti pripadali smo prohrvatskoj struji. Mario je domoljub i Hrvat”, rekao je Zdravko Tomac Ivici Radošu za Večernji list.

Iako Mario Plenković, kako navode mediji, u vrijeme socijalizma “nije pripadao vladajućim komunističkim strukturama, ali je radio razne poslove”, svima koji su živjeli u Jugoslaviji dobro je poznato kako se gotovo sve funkcije u jugoslavensko doba nije moglo obnašati bez odobrenja Komunističke partije.

> (VIDEO) Redateljica višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma ‘Goli’ o svom djedu: ‘Logor je ostavio posljedice na tri generacije moje obitelji’

> Goli otok: Zloglasna Titova kaznionica u kojoj je UDBA ‘preodgajala’ logoraše

Povezanost s komunističkom nomenklaturom?

Neki pak mediji upravo na temelju zaposlenja koja je Mario Plenković obavljao 1970-ih i 1980-ih pretpostavljaju njegovu povezanost s komunističkom nomenklaturom.

Nakon sloma Hrvatskog proljeća, radio je u uredu generalnog direktora Televizije Zagreb kao šef kabineta. Tu je najprije bio suradnik Franka Wintera. Među ostalim, bio je i savjetnik Josipu Grubišiću Ćabi, jednom od moćnih direktora Radio Zagreba. Express tvrdi da je Mario Plenković “nakon 1971. bio suradnik Branka Puharića, kojeg je Partija poslala na TV Zagreb da ‘sredi stanje’”.

U jednome drugom članku isti tjednik navodi kako su i Puharić i Winter i Plenković “bili povjerljivi ljudi Centralnoga komiteta Saveza komunista Hrvatske”, ističući da je Puharić bio član užega rukovodstva Saveza komunista Hrvatske 1978- 1981, jugoslavenski veleposlanik u Poljskoj 1986.-1990. te saborski zastupnik 1990.-1992. te da je Winter niz godina bio u diplomatskoj službi SFRJ.

Na tom tragu, Slobodna Dalmacija je u lipnju 2016., uspoređujući Andreja Plenkovića s tadašnjim predsjednikom SDP-a Milanovićem, objavila sljedeći navod, pripisujući ga neimenovanom izvoru iz Ministarstva vanjskih poslova: “S obzirom na obiteljski background moglo se očekivati da će Plenković čiji je otac Mario imao niz istaknutih dužnosti nakon sloma Hrvatskog proljeća biti nekako bliži SDP-u, kao što se za Milanovića, s obzirom na to da mu je otac Stipe radio u uredu Vlatka Pavletića, vjerovalo da je HDZ-ovac”.

“Obojica su negdje u isto vrijeme, u prvoj polovini 90-ih godina u političke vode uskočili iz Ministarstva vanjskih poslova, koje će se pokazati najvećim rasadnikom političkih kadrova u samostalnoj Hrvatskoj.” – piše Slobodna Dalmacija.

Kako je prenio Novi list, Mario Plenković sa svojom drugom suprugom Vlastom Kučiš danas živi u Rogaškoj Slatini, gdje ih Andrej Plenković često posjećuje.

Tko je majka Andreja Plenkovića?

Majka premijera Andreja Plenkovića, Vjekoslava Raos-Plenković, Makaranka je, te je u vrijeme komunizma radila kao internist kardiolog u Vojnoj bolnici (Novoj bolnici) Dubrava. Nakon što je JNA napustila Novu bolnicu sudjelovala je u organizaciji KB Dubrava.

Interes medija za Plenkovićevu majku izazvala je 2016. izjava Zorana Milanovića. Tada se, naime, u jeku predizborne kampanje uoči parlamentarnih izbora, pojavila Milanovićeva rečenica: „Moja stara nije bila vojni lekar kao Plenkovićeva“.

Ovu Milanovićevu izjavu tada je osudio niz javnih osoba.

Za Plenkovićevog oca ta izjava bila je pejorativna te je mnoge uvrijedila, pogotovo obitelj Plenković. “Nikad nisam čuo da se neki pacijent potužio na nju”, ispričao je Mario Plenković o svojoj bivšoj supruzi.

Vjekoslavu Raos Plenković posebno je branio njezin kolega iz bolnice Dubrava, Milan Kujundžić.

„Zajedno smo radili punih 15 godina, od kada sam ja iz bolnice na Sv. Duhu došao u KB Dubrava za šefa Zavoda za gastroenterologiju. Ona je vrhunski kardiolog, liječnica s toplim osmjehom i izuzetno izraženom humanošću, kojoj nikada ništa nije bilo teško učiniti. Kada bih je nazvao i rekao “gospođo primarijus, u sobi 7. je pacijent s tim i tim teškoćama, možete li ga pregledati”, ona bi odmah došla, napravila ultrazvuk, obavila ostale pretrage… Ima puno stručnih liječnika, ali samo neki uspješno spoje i stručnost i socijalnu komponentu. Ona je spadala u takve“ – rekao je tada Kujundžić za Slobodnu Dalmaciju.

Plenkovićeva majka se, kako pišu mediji, snažno založila za ministra Kujundžića kada je oporba zahtijevala njegovu smjenu. Podsjetimo, Kujundžić s mjesta ministra nije bio smijenjen za vrijeme Plenkovićeve velike smjene ministara,  u kolovozu 2019., već tek kasnije, u siječnju 2020.

Izvor: narod.hr