Papa Franjo se jutros, u predsjedničkoj palači u Antananarivu, susreo s vlastima, predstavnicima civilnoga društva i diplomatskim zborom u Madagaskaru. U govoru koji je održao tom prilikom, Sveti je Otac od prisutnih zatražio da se posvete cjelovitom razvoju svih stanovnika, ne isključujući nikoga

Mate Žaja – Vatikan

Na početku svog prvog govora na madagaskarskom tlu, Sveti je Otac primijetio da se u preambuli njihovoga Ustava ističe jedna od temeljnih vrijednosti malgaške kulture, fihavanana, koja evocira duh zajedništva, međusobnog pomaganja, solidarnosti, obiteljskih veza, prijateljstva te dobrohotnosti među ljudima i prema prirodi. Napomenuo je potom da to otkriva dušu malgaškoga naroda i njegove osebujne crte koje mu pomažu da se hrabro i požrtvovno odupre mnogim nevoljama i teškoćama s kojima se mora svakodnevno suočavati.

Papa je u govoru madagaskarskim velikodostojnicima, među ostalim, istaknuo da su politička funkcija i odgovornost stalni izazov za one čije je poslanje služiti i štititi svoje sugrađane, posebno najranjivije, te osigurati uvjete za pristojan i pošten razvoj koji uključuje sve čimbenike civilnoga društva. Kako je upozoravao sveti Pavao VI., razvoj se nacije ne svodi samo na gospodarski rast – kazao je papa Franjo i dodao – Da bi razvoj bio autentičan, mora biti cjelovit, odnosno usmjeren na promicanje svakog i čitavog čovjeka.

Ne može se govoriti o cjelovitom razvoju bez pozornosti prema našem zajedničkom domu i brige o njemu – upozorio je Papa i dodao – Nije riječ samo o pronalasku načinā za očuvanje prirodnih bogatstava već i o potrazi za cjelovitim rješenjima koja razmatraju odnos prirodnih sustava međusobno i s društvenim sustavima. Ne postoje dvije odvojene krize, jedna ekološka i druga društvena, već jedna i složena društveno-ekološka kriza – kazao je Sveti Otac, napomenuvši također da ne može biti istinskog ekološkog pristupa niti konkretnog djelovanja na zaštiti okoliša bez socijalne pravde koja sadašnjim, ali i budućim generacijama, ne jamči pravo na zajedničko upravljanje zemaljskim dobrima.

Tim putem trebamo ići svi, uključujući i međunarodnu zajednicu – rekao je papa Franjo, te istaknuo važnost pomoći međunarodnih organizacija u razvoju Madagaskara i njegovom otvaranju svijetu. Međutim upozorio je na rizik da se otvorenost svijetu pretvori u tobožnju „univerzalnu kulturu“ koja prezire, zastire i potiskuje kulturno nasljeđe svakog naroda. Ekonomska globalizacija ne bi smjela voditi prema kulturnoj homogenizaciji – kazao je Papa. Osim toga, potaknuo je na posebnu pažnju i poštovanje prema lokalnom stanovništvu i podržavanje njegovih inicijativa.

Na kraju je Sveti Otac potvrdio volju i spremnost Katoličke Crkve na Madagaskaru da u stalnom dijalogu s kršćanima drugih denominacija, s pripadnicima drugih religija i sa svim akterima civilnoga društva doprinese rađanju istinskoga bratstva koje će uvijek visoko vrednovati fihavananu i promicati cjeloviti ljudski razvoj, ne isključujući nikoga. S tom nadom molim Boga da blagoslovi Madagaskar i one koji tamo žive, da sačuva vaš prelijepi, miran i gostoljubivi otok te mu podari blagostanje i sreću – zaključio je Papa.