Bulj je također rekao kako bez obzira na to što neće biti procesije na blagdan Velike Gospe u Sinju, on će inzistirati da se na taj dan omogući ugostiteljima produženo radno vrijeme, i u tom smislu spreman je kao gradonačelnik preuzeti svu odgovornost na sebe

Iove godine na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza, u Sinju neće biti tradicionalne procesije vjernika gradskim ulicama zbog epidemioloških razloga, no 14. i 15 kolovoza u Sinju će se služiti 27 misa, rekao je u utorak za Hinu fra Ante Čovo  gvardijan Franjevačkog samostana Gospe Sinjske.

Predsjednik u Sinju na svečanom otkrivanju spomenika akademskom kiparu Anti ŽupićuDOBIO OPTUŽNI PRIJEDLOGBulj završio na policiji: ‘Sve uzimam na sebe, neka me slobodno zatvore. Niste nam uspjeli ukrasti Alku’To je drugu godinu za redom da se u skladu s epidemiološkim mjerama, taj blagdan u Sinju slavi bez procesije. “Odlučili smo da na blagdan Velike Gospe u Sinju neće biti procesije zbog epidemioloških razloga”, rekao je Hini gvardijan  Franjevačkog samostana Gospe Sinjske fra Ante Čovo. Dodao je da će se u povodu tog blagdana u Sinju 14. i 15. kolovoza  služiti 27 misa  a na svakoj od njih se u prosjeku očekuje između 600 i 700 vjernika.

Među tim misama, kazao je gvardijan, tri će biti glavne: uočnicu će 14. kolovoza u 18 sati predvoditi mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, na blagdan Velike gospe, 15 kolovoza, u 11 sati  svečano misno slavlje predvodit će nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin  Barišić, dok će navečer na blagdan u 18 sati misu predvoditi provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu fra Marko Mrše.

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj izrazio je žaljenje zbog takve odluke franjevaca što zbog epidemioloških razloga na blagdan Velike Gospe neće biti procesije u Sinju. “Za mene kao gradonačelnika nije dobra vijest da  neće biti procesije na Veliku Gospu u Sinju i žao mi je zbog toga,” kazao je.

Miro Bulj kaže kako ne vidi razloge da se ne održi tradicionalan procesija u Sinju na blagdan Velike Gospe, dodavši da se u Međugorju, u Bosni i Hercegovini, ‘vjernici okupljaju bez problema’. “Prošlogodišnje neodržavanje procesije na Veliku Gospu u Sinju i moglo se razumjeti, ali ove godine ne vidim ni jedan razlog za takvo što, jer otvorili smo se turistima, ljudi se okupljaju na gradskim trgovima u drugim gradovima i jedino je problem Sinj da u njemu prijeti opasnost od zaraze  koronavirusa,” izjavio je Bulj.

Dodao je kako mu je ‘takva odluka neprihvatljiva’ jer, kako kaže, procesija  na blagdan Velike Gospe u Sinju je važna za taj grad i zbog vjerskog turizma.

Bulj je također rekao kako bez obzira na to što neće biti procesije na blagdan Velike Gospe u Sinju, on će inzistirati da se na taj dan omogući ugostiteljima produženo radno vrijeme, i u tom smislu spreman je kao gradonačelnik preuzeti svu odgovornost na sebe. Dodao je kako je na dan ovogodišnje Sinjske alke, 8. kolovoza, ‘preuzeo odgovornost na sebe’ tražeći da  se ugostiteljima omogući produženo radno vrijeme i nakon ponoći.

“Nešto iza ponoći  nakon završenog natjecanja Sinjske alke, policija je došla na  mjesto gdje se okupio veliku broj građana i tražila  da se ugasi glazba. I ja sam bio tu i zamolio ih da se dopuste još dvije-tri pjesme a potom sam samovoljno otišao u policiju i u izjavi preuzeo svu odgovornost  na sebe kao gradonačelnik Sinja,” izjavio je Bulj.