Hod za život
Foto: Divna Dučić i Saša Ćetković, Kristijan Lukacin & Friends photography, narod.hr Fotomontaža: narod.hr

Zagreb je 29. svibnja šestu godinu za redom miroljubivim hodom dao podršku nerođenima! Geslo ovogodišnjeg Hoda je: Za zaštitu svakog ljudskog života – bez diskriminacije!

Šestu godinu za redom održan je Hod za život, obitelj i Hrvatsku u Zagrebu. Okupljeni sudionici hodali su gradom uz pjesmu i veselje iskazujući solidarnost, poštovanje i ljubav prema nerođenom i rođenom djetetu, njegovoj majci, ocu, našim bakama i djedovima, za naše obitelji i Hrvatsku

Luka Hudinčec, koordinator Hoda za život u Zagrebu, istaknuo je se danas hodalo za sve one majke koje u trenutku najveće životne krize nemaju podršku obitelji i društva. „Istraživanja pokazuju da 75% žena koje su imale pobačaj kažu da su to učinile zbog ekonomskih razloga ili pritiska okoline. Stoga je naša odgovornost, briga za za zaštitu života od začeća do prirodne smrti. Želimo potaknuti aktualnu vlast da poduzme konkretne mjere koje bi pomogle majkama, na primjer, fleksibilnije radno vrijeme za majku, da se ne moraju brinuti nakon porodiljnog dopusta da će se vratiti na slabije plaćeno radno mjesto. Podsjećamo i na važnost podrške svakoga muškarca, koju oni kao očevi mogu pružiti majci njihovog djeteta. Danas smo hodali i za sve naše liječnike, babice, medicinske sestre, koji poštuju život i koji prizivom na svoju savjest štite život majke i djeteta. Danas smo hodali za preobrazbu cijelog našeg društva! Svjedočili smo da želimo promjene, kao i mnogi gradovi koji su hodali prije nas“, rekao je Hudinčec.

Stjepan Klarić, koordinator Hoda za život u Zagrebu, rekao je da su izlaskom na ulice grada Zagreba javno posvjedočili da želimo da Hrvatska bude država u kojoj su zaštićeni životi svih ljudi, gdje je za svoj život siguran svaki čovjek. „Činjenica da živimo u demokratskom društvu čini nas suodgovornima za zakone u našoj državi koje izglasavaju naši političari. Ne želimo da se pobačajem prekida život onog djeteta koje raste pod srcem svoje majke. Ne želimo da nam nude ubijanje naših staraca i starica eutanazijom. Upravo ovo vrijeme pandemije, pokazalo nam je kako smo s posebnom brigom, ljubavi i pažnjom skrbili za naše djedove i bake. Za sve probleme s kojima se suočavamo tijekom našeg hoda kroz život – za sve ljudske probleme – postoje ljudska rješenja!

Jer, što će nam sva prava, ako nije omogućeno temeljno ljudsko pravo, a to je pravo na život, nerođenog djeteta, rođenog, pa sve do naših djedova i baka“, istaknuo je Klarić.

Šestu godinu za redom, u sedam hrvatskih gradova, hodat će se za život. Uz Zagreb, po prvi puta ove subote, Hod za život održao se i u gradu Imotskom, a prošle subote u Slavonskom Brodu.

Djelić atmosfere s ovogodišnjeg Hoda za život na svom je Facebooku podijelio i hrvatski glazbenik Marko Perković Thompson koji tu manifestaciju i inače podržava.

Izvor: narod.hr