Foto: fah, Crveni otpor/Facebook; Fotomontaža: narod.hr

Danas se u Zagrebu održao šesti po redu Hod za život, obitelj i Hrvatsku, pod geslom „Za zaštitu svakog ljudskog života, bez diskriminacije” te prvi puta Hod za život u Imotskom.

Hod za život je manifestacija koja se odvija jednom godišnje, u njegovom sudjelovanju svake godine sudjeluje sve više gradova i građana. Hodom za život, obitelj i Hrvatsku nastoji se osvijestiti javnost i ukazati na problem pobačaja, čin kojim se negira osnovno ljudsko pravo na život svakog čovjeka, a posebice onih najranjivijih, nerođenih. Hod za život se zalaže za pravo svake osobe na život od trenutka začeća do trenutka prirodne smrti.

U Imotskom i Zagrebu su povorke prošle predviđenim rutama uz zaštitu policije i bez većih incidenta, a u Zagrebu je bilo i nekolicina prosvjednika, zapravo aktivista koji se zalažu za besplatan i lako dostupan pobačaj, što su prenijeli gotovo svi mediji.

Portal Telegram je tako objavio više članaka, pod naslovima: “Evo nam i Imotskog, konačno dobio svoj Hod za život”, “Hod za život prolazio kroz Ilicu, sjetno pjevali. Dočekao ih kontraskup, bubnjali im” te “Hod za život eklatantan je primjer kršenja izborne šutnje. Treba je hitno ukinuti”. U zadnjem članku, zapravo kolumni novinar Ivan Violić tvrdi kako se ovom manifestacijom “Eksploatiraju majke i trudnice”.

Portal Index objavio je članke pod naslovima: “Gotov Hod za život, okupilo se više tisuća ljudi. Bili i prosvjednici”, “Crveni otpor organizirao prosvjed protiv Hoda za život, pogledajte slike” te “Par tipova pred binu došlo s transparentom protiv Crkve, maknuli ih redari”.

N1 piše “Više tisuća ljudi na “Hodu za život” u Zagrebu, organiziran i kontraskup”; RTL – “Završio ‘Hod za život’: ‘Žena je gospodarica svog tijela. Ali kada je trudna, ona nosi drugo tijelo u sebi’”, a Nova TV “Protivnici Hoda za život pozvali građane da ih podrže: “Ako ne možete na ulicama, obucite nešto crveno, stavite nešto crveno u prozor, na balkon, u auto…””

Jutarnji list je izvijestio “Kolona sudionika Hoda za život prošla centrom Zagreba, bilo je i kontraprosvjednika”,a Večernji list “Povorku Hoda za život na Zrinjevcu dočekali prosvjednici”.

Tko su bili prosvjednici-aktivisti?

U prijašnjim manifestacijama Hoda za život, znalo je doći do incidenata, pa su članovi nevladinih organizacija u nekoliko navrata blokirali povorku sve dok ih ne bi legitimirala policija. Ove godine takvog incidenta nije bilo te se okupila tek nekolicina aktivista na 3 različite lokacije.

Uglavnom je riječ o aktivistima iz feminističkog kolektiva Faktiv koji stoje iza akcije pod nazivom “Crveni otpor”.
Oni su putem društvenih mreža objavili:

Crveni otpor i ove je godine tu s porukom da su žene glasna većina, da su zdravlje i životi žena ispred crkvenih dogmi. Grad Zagreb od početka financira ovu klerikalnu paradu. Nadamo se da je ovo posljednja godina da se zastave pobornica i pobornika prisilnog rađanja viore nad našim glavama.

Ako ne možete na ulicama, Crveni otpor podržite online. Obucite nešto crveno, stavite nešto crveno u prozor, na balkon, u auto, označite crvenim svoje ulice, parkove, trgove i uslikajte. Fotke otpora označite s #crveniotpor…”

Među nekim od fotografija u ime otpora protiv Hoda za život, Crveni otpor je objavio srpsko izdanje knjižice s citatima kineskog komunističkog diktatora Mao Ce Tunga: “Citati predsednika Mao Ce Tunga“.

Foto: Crveni otpor /Facebook

Fotografija je naknadno izbrisana.

Nekoliko aktivista iz kolektiva Faktiv okupilo se u Ilici i na Zrinjevcu te razvilo transparente poput “Ideologija nije znanost”, “Mi smo praunuke vještica koje niste uspjeli spaliti”, “Protiv kretena”, “Zahtijevamo besplatan pobačaj” i “Ne dirajte mi maternicu”.

Uz to, pri kraju službenog programa Hoda za život tri su muškarca došla ispred govornice s transparentom “Za raskid vatikanskih ugovora!” te su nakon dolaska redara otišli.

Idući Hod za život, obitelj i Hrvatsku će se održati u Sisku 12. lipnja, a zatim u Splitu i Rijeci.

Izvor: narod.hr