Na HTV-u su dvije emisije posvećene nacionalnim manjinama, ali u njima se ne priča s pripadnicima nacionalnih manjina, nego o nacionalnim manjinama, rekla je Dragana Jeckov, ističući kako su sve manjine bile zastupljene s manje od jedan posto

Hrvatski državni dužnosnici često tvrde da bi Hrvati u Srbiji trebali uživati identična prava kao Srbi u Hrvatskoj, prije svega ciljajući na zajamčene predstavnike u parlamentu i nižim razinama vlasti. No kako prenosi Novi List, saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov istaknula je drugi problem – zastupljenost manjinskog programa na televiziji  koja je, kako je istaknula “dobila neslavnu nagradu najvećeg ovisnika o tužbama kojima nastoji suzbiti kritički govor vlastitih novinara”.

“Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, Zakon o HRT-u i ugovor potpisan s Vladom obvezuje HTV da proizvodi, suproizvodi i objavljuje programe namijenjene informiranju pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj, na jezicima nacionalnih manjina, uključujući i programe za djecu na jezicima nacionalnih manjina. Ali, podaci su poražavajući. Sve nacionalne manjine su u svim programima HTV-a tijekom 2018. bile zastupljene s jedva jedan posto, godinu dana ranije 0,69 posto.

Čitava manjinska redakcija, Dnevnik šest dana u tjednu…

Na HTV-u su dvije emisije posvećene nacionalnim manjinama, ali u njima se ne priča s pripadnicima nacionalnih manjina, nego o nacionalnim manjinama”, rekla je Dragana Jeckov.

Kao primjer, na koji se poziva tražeći reciprocitet, navela je RT Vojvodinu.

“U Srbiji, na Radio-televiziji Vojvodina još je prije 11 godina osnovana manjinska redakcija na hrvatskom jeziku, koju pored glavnog, čine još četiri urednika, četiri novinara, tri suradnika i tri lektora. Na drugom programu RT Vojvodine, od ponedjeljka do subote, emitira se u 17.45 sati informativna emisija Dnevnik na hrvatskom jeziku. Nedjeljom je emisija Izravno, koja govori o aktualnim društvenim i političkim temama, a također i emisija o kulturi Svjetionik, istaknula je Dragana Jeckov.

Dodala je da je “želja i intencija” SDSS-a da na HTV-u, u skladu s reciprocitetom, postoji redakcija na srpskom jeziku.