Više od 100 tisuća ljudi okupilo se u petak 20. siječnja u Washingtonu na 50. Hodu za život, prvom takve vrste nakon ukinuća presude koja je na saveznoj razini omogućavala pobačaj, izvijestio je Kathpress.

Sudionici su okupljanjem pozdravili odluku kojom je u lipnju ukinuta presuda „Roe v. Wade“ iz 1973. godine, kojom je u SAD-u bio legaliziran pobačaj i koji je bio povod za organiziranje Hoda za život svake godine.

Odluku vrhovnog suda SAD-a o ukidanju presude organizatori ovogodišnjeg Hoda za život, pod geslom „Sljedeći koraci: Hod u Ameriku nakon Roe“, proslavili su kao početak „novog razdoblja“.

Jane Roe bio je pseudonim žene koja je tužbom izazvala presudu o ozakonjenju pobačaja.

Na skupu je naglašena potreba daljnjeg zauzimanja za donošenje zakona za zaštitu najslabijih na razini saveznih država, kao i na federalnoj razini.

Među brojnim govornicima na skupu bio je i glumac Jonathan Roumie, koji je glumio Isusa u televizijskoj seriji The Chosen. Roumie, koji se zauzima za „kulturu za život“, govorio je o duhovnoj borbi koja se u SAD-u i diljem svijeta vodi oko pitanja pobačaja. „Kršćani trebaju shvatiti ozbiljno svoju vjeru naočigled otpora koji dolaze i iz popularne kulture i medija“, rekao je.

„Kao što je Bog stvaran, stvaran je Sotona. Dovodi te u dvojbu, iako u srcu znaš da činiš ono što je ispravno. Želi da povjerujemo da nam pobačaj ne šteti“, dodao je Roumie. Smatra da je važno biti „ukorijenjen u Bogu u solidnoj vjeri, kao i voljeti i one s čijim se mišljenjem ne slažemo“.

„Ne bojte se! Plivajte protiv struje! Birajte život!“, poručio je.

Državna odvjetnica Lynn Fitch, koja je imala odlučujuću ulogu u ukidanju zakona o omogućavanju pobačaja, pozvala je sudionike da se i dalje zauzimaju za zaštitu života.

Novi predsjednik kluba zastupnika Republikanaca u Kongresu Steve Scalise izjavio je kako je ukidanje zakona „prva dobivena bitka“.

Predsjednik Zastupničkog doma Kongresa, Republikanac Kevin McCarthy zahvalio je pokretu „Za život“ za angažman.

Pozornost na skupu izazvala je i Talijanka Gianna Emanuela Molla, čija je majka, pedijatrica Gianna Beretta Molla, 2004. proglašena svetom. Gianna Beretta Molla umrla je 1962. nakon što je odbila pobaciti u korist vlastitog zdravlja.

„Zahvaljujem mojim roditeljima za dar života. Ne bih bila ovdje sa svima vama da nisam bila tako snažno voljena“, poručila je Molla, pedijatrica kao i njezina majka.

Casey Gunning, koja ima Down-sindrom, poručila je sudionicima da voli svoj život. „Imam Down-sindrom. Ali to me ne definira. Definirao me Bog. Mi smo svi beskrajno vrijedni, rođeni ili nerođeni, s invalidnošću ili bez nje“, poručila je.

Biskup Arlingtona Michael Burbidge, predsjednik Odbora za život Američke biskupske konferencije, izjavio je da su ponosni na okupljene te im zahvalio za svjedočenje. Biskup Burbidge je dan uoči hoda slavio misu s više od devet tisuća vjernika. Pritom je rekao kako je presuda koja je vrijedila više desetljeća bila „sramota“ za SAD i da je njezino ukidanje „povod za slavlje“.

Među okupljenima su bili i kardinali Sean Patrick O´Maley iz Bostona i Wilton Gregory iz Washingtona, kao i predsjednik Američke biskupske konferencije nadbiskup Timothy Broglio.

Apostolski nuncij u SAD-u nadbiskup Christophe Pierre poručio je sudionicima da je papa Franjo s njima povezan u duhu, prenosi Kathpress.