Svatko od nas je u nekim svojim trenucima života započinjao neki posao i nije zaludu ona izreka da je svaki početak težak. I uglavnom jest. Započinjete možda nešto nepoznato, ne znate kakav će biti uspjeh. Ali upornost vas tjera naprijed. I ako ste dovoljno ustrjani,moguće je da taj svoj posao ili zamisli dovedete do kraja. Ove nedjelje slušali smo o početku javnog djelovanja Isusa Krista. Izabire on Galileju, poganski dio zemlje. Zna da neće biti lako,ali ima cilj i od njega ne odustaje. Propovjeda ljudima da je blizu dolazak Kraljevstva Božjega na Zemlju i da se trebaju pripraviti za to.
Koliko smo mi spravni za dolazak Isusov na Zemlju? Kada bi nas sutra Bog pozvao k sebi, što bi mu donijeli? Kada bi se ponašali prema Isusovim uputama, dio tog Božjeg kraljevstva imali bismo i tu na Zemlji. Bez ratova, progona, nepravde. Kakav bi to lijep život bio! Učinili bi od Zemlje dio Raja. Šteta bi onda bilo umrijeti, rekli bi mnogi. Međutim čovjekova oholost i karakter koji je podložan utjecajima to ne dopušta. Sotona, taj vječiti protivnik Boga ne želi ljudsku sreću i zato zavodi mnoge i uvodi nered na ovom svijetu. Proizvod toga zavođenja vidimo svugdje oko nas. U društvu i politici, u obiteljima, a i u Crkvi koju Zlo želi uništiti iznutra. Nitko nije imun,pitanje je samo koliko smo uporni u suprostavljanju zlu.
Isus stigavši u Galileju primjerom pokazuje bliskost običnom čovjeku, obraća se ribarima i poziva ih da mu budu učenici. Lakše bi mu sigurno bilo otići u Jeruzalem gdje je živjela vjerska i politička elita toga vremena i među njima naći sljedbenike. Ali Isus cijeni malene, one koji su možda ne svojom krivnjom smješteni na rub društva. Među njima podiže velikane. Ma pogledajte današnju elitu, političare,direktore,bankare koji plivaju u novcu. Rijetke je od njih briga za Boga. Na vjerska slavlja dolaze samo da bi se pokazali narodu, čekaju ih rezervirana mjesta u prvim redovima, snimaju ih i slikavaju da se vide. Mnogi ispadnu i smješni jer se pošteno ne znasju ni prekrstiti. Vidi se da im nije to urođeno,da rade nešto što im je strano. Jer da žele istinski slijediti Krista ne bi donosili toliko zakona koji su protivni Njegovom učenju. I ne vole oni ovakve tekstove, nije im drago spominjanje njihovih skretanja sa puta vjere. Ovozemaljska moć je u njihovim rukama i žele je zadržati. I u tome ne žale ni novca ni truda. Jer misle da su bogovi na Zemlji. A Isus ljubi skromnost, jednostavnost, želi čovjekovo čisto srce i zato poziva na obraćenje. I da danas dođe na Zemlju i započme svoje propovjedanje prvi bi ga osudili možda ti moćnici koji sjede u prvim klupama u crkvi.
Bog ljubi svakog čovjeka, ne gleda tko je na kakvom položaju. Mi bi zato trebali postupati tako i tim ćemo postupanjem stvarati Božje Kraljevtstvo na Zemlji. Zato dragi prijatelji nasljedujte vrijednosti koje Isus propovjeda, jer samo one ostaju. Sve drugo što vidite oko sebe po televizijama, internetu, sve je to prolazno, sav taj sjaj, bogastvo, popularnos, šminka…. Sve to prestaje i pretvara se u prah. Samo djela ostaju. I samo ćete po njima biti osuđeni ili pozvani da svoj živoit vječni provedete sa Isusom u Njegovu Kraljevstvu.
Pred nama je vremenski nestalan tjedan. Zimski,kako i priliči. Želimo vam da ga provedete kako najbolje znate, bez neuroze i prigovaranja,jer ništa vam to koristiti neće. Nasmijte se, budite radosni jer biti katolik znači biti radostan. Neka ta vaša radost bude zraka sunca u vašim obiteljima. Sa ovim mislima želimo vam mir i dobro i uspješan radni tjedan koji je pred nama.