REGENSBURG (IKA)

Lopovi su ukrali relikvije sv. Wolfganga iz njemu posvećene crkve u Regensburgu na jugu Njemačke, objavila je policija u ponedjeljak 26. listopada, prenosi Hina.

Relikvije tijela prvoga regensburškog biskupa sv. Wolfganga nasilno su odneseni. „Lopovi su ukrali relikvije iz neprobojnog stakla i čelične konstrukcije upotrijebivši golemu silu“, piše na mrežnoj stranici crkve. „Nematerijalna šteta je nemjerljiva“, dodaje se.

Krađa se dogodila pet dana uoči svetkovine sv. Wolfganga, 31. listopada.

Kao što je to uobičajeno sa srednjovjekovnim relikvijama, dijelovi njegova tijela pokopani su na različitim mjestima. Postoje dva Wolfgangova groba u Regensburgu. Većina relikvija čuva se u bazilici Emmerams, a manji u crkvi sv. Wolfganga. Ostale Wolfgangove relikvije mogu se pronaći u Austriji i Portugalu, prenijela je Hina.

Sveti Wofgang rođen je 924. u švapskom gradu Pfullingenu u Baden Wuerttenbergu. Imao je bogate roditelje. Od svoje sedme godine pohađao je samostansku školu na otoku Reichenau Constance. Nastavio je studij u Würzburgu.

Najprije je predavao u katedralnoj školi u Trieru. Augsburški biskup Ulrich zaredio ga je za svećenika 968. u samostanu Eisiedelnu. Kao uspješni vjerovjesnik nastupao je u Češkoj i Mađarskoj. Utemeljio je brojne nove crkvene zajednice te sudjeluje u osnivanju biskupije u Pragu.

Postavši 972. regensburški biskup, obnovio je monaštvo po Bavarskoj i gradio nove crkve. Zabadanjem sjekire naznačivao je mjesto za gradnju nove crkvene građevine.

Njegovim molitvama i zagovorom dogodila su se glasovita čudesa: izliječio je bolesnika što je izgubio vid. Opsjednutu ženu oslobodio je od đavla te je izliječio neke gubavce. Uoči kraja života, povukao se u osamu samostana Mondsee, na jezeru koje je po njemu dobilo ime Wolfggangsee. Umro je 31. listopada 994. u Puppingenu kod Eferdinga u Austriji. Pokopan je u Samostanu svetog Emerama u Regensburgu. Kanoniziran je 1054.

Na njegov grob dolaze stoljećima bolesnici. Zabilježeno je preko 200 provjerenih ozdravljenja. Posebno pomaže oduzetim bolesnicima i onima koji su doživjeli moždani udar. (Izvor: sveci.net)