Ivica Dačić odlazi na čelo srbijanske Skupštine, a položaj ministra vanjskih poslova preuzima Nikola Selaković, 37-godišnji šef ureda predsjednika Aleksandra Vučića, koji je prije toga bio i ministar pravosuđa. Selaković nema baš nikakvog diplomatskog iskustva, ali je zato riječ o jednom od najbližih Vučićevih suradnika koji mu je i bezrezervno odan, što je naposljetku i bilo presudno prilikom formiranja nove vlade.

Selaković je član Srpske napredne stranke, koja nastaje odvajanjem Tomislava Nikolića i Vučića od Šešelja, od njezina osnivanja. Najprije je 2014. izabran za potpredsjednika, a od 2016. je član predsjedništva stranke. Ministar pravde prvi put postaje 2012. godine, a u svom prvom mandatu na toj dužnosti bezuspješno je zatražio i reviziju oslobađajuće haaške presude Gotovini i Markaču.

Studentici bacio bocu vode u kantu za smeće samo zato što se radilo o hrvatskoj vodi

Nakon Vučićeva izbora za predsjednika Selaković postaje glavni tajnik njegova ureda. Za njega kažu da je blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Za razliku od Dačića, koji će ostati upamćen po brojnim provokativnim izjavama na račun Hrvatske, Selaković nije poznat u javnosti po nacionalističkim stavovima, iako je i on imao svoj trenutak po kojem će ostati upamćen, kada je prije nekoliko godina na predavanju na Pravnom fakultetu u Beogradu jednoj studentici bacio bocu vode u kantu za smeće samo zato što se radilo o hrvatskoj vodi.

Selaković se tada zapleo najprije potvrdivši da je zaista bacio bocu tvrdeći da je samo želio studentima poručiti da trebaju kupovati domaće, da bi potom okrenuo ploču i uvjeravao da uopće nije bacio bocu tvrdeći da je afera rezultat laži i estradizacije, piše Večernji list.

Naime, baš kada je studentima govorio o ustaškim zločinima i nacističkom zakonodavstvu u NDH na klupi je ugledao bocu hrvatske vode pa je zaključio predavanje riječima kako su Srbi u Hrvatskoj prije 70 godina bacani u jame, a danas piju hrvatsku vodu Jamnicu, koja se puni “baš u selu u kojem su do 1995. živjeli Srbi, a danas ih više nema”, nakon čega je onda, kako tvrdi, i konstruirana “laž o bacanju boce vode u smeće”. Nekoliko mjeseci kasnije, prilikom posjeta Hrvatskoj, kada su ga upitali kako stoji s hrvatskom vodom, Selaković je izjavio da će uvažavajući domaćine rado popiti ono čime je ponuđen, pa tako i Janu.

Tijekom 2015. reagirao je zbog ćirilice u Vukovaru iz fotelje tadašnjeg ministra pravosuđa. Tada je najavio da će se Srbija obratiti europskim i međunarodnim institucijama za zaštitu prava manjina zbog odluke o ukidanju ćiriličnih natpisa u Vukovaru.

“Bruxelles bi svakako trebao reagirati jer je ovdje u pitanju, prije svega, ugrožavanje ljudskih prava, a onda i manjinskih prava jedne nacionalne zajednice u jednoj državi članici Europske unije. Ovo je pitanje pristojnosti i civiliziranog odnosa prema pravima jednog naroda”, rekao je Selaković.

Druga važna novost u srpskoj vladi je rotacija Aleksandra Vulina i Nebojše Stefanovića na položajima ministara obrane i unutarnjih poslova. Vučić je taj korak obrazložio potrebom da se “zada udar mafiji” i “organiziranom kriminalu”. Upućeni u političke prilike u Srbiji, međutim, napominju kako u ovom slučaju treba imati na umu kako je Stefanović povezan s jednim od najjačih lobija u Srbiji, izvoznicima oružja, koji izdašno financira i Vučićevu stranku, dok se Vulinovo novo pozicioniranje pripisuje isključivo njegovom svakodnevnom sluganstvu i ulizništvu prema političkom gospodaru.

Izvor: narod.hr/Večernji list