U župi svetog Ilije u Metkoviću, koja ove godine slavi 300-tu obljetnicu, na blagdan zaštitnika Grada u subotu 20. srpnja, slavljene su tri mise.

Središnju, kojoj je prethodio ophod oko crkve uz pjevanje litanija Svih Svetih predvodio je vikar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Zoran Kutleša u koncelebraciji petnaestak svećenika, među kojima su uz župnika fra Antu Bilokapića, bili don Alojzije Bavčević, dugogodišnji upravitelj svetišta Vepric, sada duhovni asistent, i bivši dugogodišnji Neretvanski dekan preč. kanonik don Stipe Jerković. Vanjsku obljetnicu župa će slaviti 6. listopada a misno slavlje predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uz splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića.

Tristo godina Sveti Ilija, starozavjetni svetac, koji je živio u devetom stoljeću prije Krista bdije nad ovom župom, bdije nad ovim krajem, ovdje u dolini Neretve. Dok je hodao zemljom bio je gromovnik, možemo zamisliti s kakvim je oduševljenjem govorio o Bogu, vjeri, o ispravnosti vjere istinskoga pravoga Boga, jednoga Boga – Jahve. Netko je s pravom rekao da su i današnja vremena poput onih kada je živio sveti Ilija prorok. I u našem narodu ima onih koji su protiv vjere, koji su protiv Boga, kršćanstva, protiv Isusa Krista, pojasnio je propovjednik. Prisjetivši se riječi pučke pravobraniteljice Hrvatskog naroda, te Domovinskog rata, Kutleša je kazao kako nismo očekivali da će toliko godina poslije rata, početi smetati kršćanski simboli u Hrvatskoj u javnom prostoru.

„Nismo očekivali da će početi smetati kršćanski simboli – Križ Isusa Krista, križ koji je simbol ljubavi, simbol žrtve, simbol našega otkupljenja, spasenja – da ne bi vrijeđao druge. Postavljam pitanje – koje druge – poštujemo svakoga, i tko je druge vjere, a molim vas poštujte i vi nas. Poštujte nas kojih nas ima preko 85 posto koji pripadamo Katoličkoj crkvi“, naglasio je Kutleša, te upozorio: Nismo se nadali da će ovako doći – i još ne znamo što nas čeka, i zato se moramo probuditi, ne smijemo se povlačiti u mišje rupe – a to nam se događa – da se povlačimo, da nas nije briga – a mora me biti briga – mora me biti briga što će naša djeca učiti u školi, tko će ih učiti – hoće li ih ispravno učiti – ili možda ono što su primili u obitelji – kazati da nije tako. Svi vidite što se događa onima koji zastupaju ono što je istinito, pravedno i pošteno, svi oni koji žele zastupati kršćanska načela – jer smo kršćani, vjernici. Malo po malo počet će smetati i naše crkve, već u nekim gradovima smetaju zvona, počet će smetati crkve posebno one koje su na uzvisinama. Opasna su vremena – poput vremena sv. Ilije proroka, i njega su htjeli ubiti. S pravom se govori da đavao udara najprije na Katoličku crkvu a potom na obitelj – a vidimo na žalost što se događa danas sa našim obiteljima, upozorio je propovjednik.

Ilija ide dalje kad ga je Bog okrijepio, kad mu je dao snage. Tražimo okrepu i snagu u svetim sakramentima, euharistiji, u našim crkvama tako ćeš ustrajati u svim poteškoćama. Budimo dobri građani svoje domovine, poštivajući zakone i zakon Božji i svaki zakon koji vodi dobru čovjeka, dobru zajednici, a vidimo da se u demokracijama, parlamentima, donose zakoni koji su protiv Boga i Božjega zakona.20190720_102806

Kad god vidite ovu crkvu sjetite se kako se Ilija borio za vjeru – svim srcem, svom dušom i snagom, pitajući se – što ja činim, jer nismo dobri kad šutimo! Ne smijemo biti klimoglavci – nije to kršćanstvo – kršćanstvo je dizati svoj glas, boriti se i zalagati, pojasnio je.

Zazvavši Božji blagoslov, Kutleša je poručio Metkovcima : „Što bi bilo od židovske vjere da nije bio proroka poput Ilije. Ilija je pobijedio jer je bio na Božjoj strani – zato kad ste god na Božjem putu pobjeđivat ćete i biti pobjednici”, zaključio je fra Zoran Kutleša.

Ranu jutarnju misu predvodio je don Mate Brečić, večernju fra Domagoj Volarević a tijekom trodnevnice mise su predvodili fra Ante Prološčić, mladomisnik fra Darijo Sinković i hercegovački franjevac dr. sc. fra Mario Knezović. Slavlja je uzveličao župni zbor pod ravnanjem s. Mile Deak.