Foto: GettyImages/Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Poljski Ustavni sud presudio je u korist vlasnika tiskare koji je odbio napraviti plakate za lokalnu LGBT organizaciju.

Naime, 2015. godine poljski tiskar odbio je napraviti plakate za LGBT udrugu, ističući da to nije u skladu s njegovom savjesti i vjerom. Njegova odluka rezultirala je sudskim postupcima i dugom četverogodišnjom pravnom bitkom radi zaštite prava savjesti pružatelja usluga, prenosi ADF International.

Po novoj presudi vlasnik ne bi trebao dobiti kaznu zbog odbijanja poslovne ponude koja je u suprotnosti s njegovim kršćanskim uvjerenjima. Niži sudovi prethodnim su odlukama tvrdili da je tiskar odbio pružiti uslugu bez “opravdanog razloga” te da treba snositi kaznu.

Pobjeda zaštite prava na priziv savjesti i vjerske slobode

Poljski Ustavni sud presudio je u srijedu da je zakon po kojem je tiskar proglašen krivim – protuustavan jer je kazna za odbijanje pružanja usluga na temelju uvjerenja utjecala na pravo tiskara da djeluje u skladu s njegovom savješću.

Prethodnom sudskom odlukom iz 2018. suci su utvrdili da je tiskar kriv zbog ilegalnog odbijanja pružanja usluga bez “opravdanog razloga”.

“Nitko ne bi trebao birati između svoje profesije i vjere”, rekla je Alice Neffe, pravna savjetnica za ADF International u Bruxellesu, koja je podnijela žalbu Ustavnom sudu.

Nedavna odluka Ustavnog suda potvrđuje temeljno pravo na slobodu savjesti i pravo pojedinaca da žive u skladu s onim što vjeruju.

Priziv savjesti – zašto je važan u demokratskom društvu i zašto ga nema u totalitarnom

70 godina Opće deklaracije o ljudskim pravima koja jamči pravo na priziv savjesti

(FOTO) Dr. Natalija Kanački: Pravo na priziv savjesti – može li se ukinuti?

“Vrhovni sud trebao je štititi ustavna prava tiskara. Sud nije uspio prepoznati vjerska uvjerenja tiskara kao “opravdani razlog”, ocijenila je Neffe iz ADF-a.

Kaznena prijava za život u skladu sa savjesti

U slučajevima navodne diskriminacije poljski sudovi primjenjuju kazneno pravo te je tiskar odbijajući ponudu, riskirao kaznu.

Ako pružatelji usluga odbije uslugu u nedostatku “opravdanog razloga”, može biti osuđen i novčano kažnjen. Glavno pitanje u ovom predmetu bilo je – mogu li vjerska uvjerenja predstavljati “opravdani razlog”?

Nitko ne bi trebao biti prisiljen birati između svoje profesije i vjere

Usprkos činjenici da poljski Ustav jamči slobodu vjeroispovijesti i slobodu savjesti, niži sudovi odbacili su vjerska uvjerenja tiskara kao mogući “opravdani razlog”.

Dana 14. rujna 2017. godine, ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro podnio je žalbu Vrhovnom sudu u ime tiskara. Vrhovni sud potvrdio je presude nižih sudova.

Nakon presude, ministar Ziobro nazvao je odluku Vrhovnog suda “napadom na slobodu”: “Ova odluka prisiljava građane da pruže usluge koje su suprotne vlastitim uvjerenjima. Država ne bi trebala pritiskati ljude na takvo ponašanje.

Nakon uloženih žalbi, cijeli slučaj završio je na Ustavnom sudu koji je zaštitio tiskara i njegovo pravo na izražavanje vjere i priziva savjesti prilikom obavljanja posla.

Širom Europe sve se veći broj građana suočava sa socijalnom diskriminacijom, zbog života u skladu sa savjesti. Na posebnom udaru su medicinski stručnjaci koji su prisiljeni prekršiti svoju savjest ili se u suprotnom suočiti s kaznom ili diskriminacijom na poslu.

Izvor: narod.hr/ADF