Švedska vlada namjerava prisiliti kršćanske svećenike i pastore, imame i rabine da vjenčaju homoseksualce jer u suprotnom neće moći nikoga vjenčati. 

Prema prijedlogu švedske stranke Zelenih, dio vladajuće „crveno-zelene“ koalicije, svećenicima, rabinima, imamima i drugim vjerskim službenicima koji odbiju vjenčati homoseksualce, biti će oduzeto pravo vjenčati i sve ostale.

Unatoč tome što je Švedski bračni zakon postao rodno neutralan 2009. godine, samo nekolicina vjerskih zajednica provodi praksu vjenčanja za homoseksualne parove.

Odbijanje istospolnih vjenčanja je protuzakonito?

Zelena stranka, sljedbenici vladajućih socijaldemokrata, žele učiniti protuzakonitim odbijanje izvođenja vjenčanja istospolnih osoba.

„Kad je riječ o stvarnom vršenju vlasti oko braka, mislim da ne bi trebalo biti moguće diskriminirati istospolne parove“, rekla je ministrica za ravnopravnost spolova Åsa Lindhagen za list Aftonbladet.

Prema istraživanju koje je provela nacionalna televizija SVT, samo pet od 34 ispitane vjerske zajednice provodilo je praksu vjenčanja homoseksualaca. Ogromna većina zajednica, uključujući nekoliko pravoslavnih, muslimanskih, baptističkih, katoličkih i drugih zajednica, uključujući Jehovine svjedoke, odbijaju vjenčanja homoseksualaca.

 

To neće narušiti ”vjersku slobodu” u Švedskoj

Prijedlog podrazumijeva da imami, rabini, svećenici i drugi vjerski službenici koji odbiju vjenčati homoseksualce više ne bi mogli održavati vjenčanja uopće.

Prema Lindhagen, to neće narušiti vjersku slobodu.

„U Švedskoj imamo vjersku slobodu. Morate vjerovati i točno razmišljati što želite. Ovdje se radi o pravnom dijelu zbog kojeg ste u braku. S druge strane, slobodno je organizirati različite vjerske obrede“, rekla je Åsa Lindhagen. „Ne prisiljavamo nikoga na brak. Ali ako izvršavate zadatak u ime države, ne biste trebali biti u mogućnosti diskriminirati“, naglasila je Lindhagen.

Sada je ambicija Zelene stranke da što više stranaka usvoji na prijedlog.

Ironično, brak homoseksualaca i sama homoseksualnost u suprotnosti su s učenjem svih semitskih religija, a tome se posebice žestoko protive muslimani.

Suprotno tome, Švedska crkva, najveća luteranska denominacija u Europi s preko 5 milijuna članova i bivša državna crkva, dopušta homoseksualne brakove, pa čak ima i homoseksualne svećenike, iako pojedini svećenici nisu dužni vjenčati homoseksualne parove.

Švedska crkva obavlja oko 15.400 vjenčanja godišnje. U 2018. godini 162 takva braka sklopili su homoseksualci, prenosi Tribun.