Zbog demonstracija nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji nadbiskup Minska Tadeusz Kondrusiewicz pozvao je na dijalog, objavio je 12. kolovoza Vatican News.

U Bjelorusiji se i dalje održavaju protesti. Policija je jučer u Minsku intervenirala kako bi rastjerala građane koji su donosili cvijeće na stanicu podzemne željeznice Puškinskaja gdje je 10. kolovoza poginuo jedan demonstrant. Pristaše oporbene kandidatkinje Svetlane Tihanovskaje i dalje osporavaju pobjedu predsjednika Aleksandra Lukašenka na predsjedničkim izborima i traže pravedne i transparentne izbore. Više stotina demonstranata uhićeno je.

Nakon što je Tihanovskaja bezuspješno zatražila ponovno prebrojavanje glasačkih listića, napustila je Bjelorusiju i otišla u Litvu. Odande je poslala apel svojim pristašama da prestanu s demonstracijama. Cijela međunarodna zajednica pažljivo prati razvoj situacije u toj bivšoj sovjetskoj zemlji, strahujući da bi se to moglo pretvoriti u građanski rat.

Za rješavanje bjeloruske krize potreban je mir i dijalog. Mons. Tadeusz Kondrusiewicz ovih je dana više puta, od samoga početka demonstracija, poticao Bjeloruse da pronađu miran put izlaska iz tog teškog sukoba između Predsjednika i oporbe. Nadbiskup je osobito tražio da se moli, kako bi se u Bjelorusiji izbjeglo pogoršanje situacije.

„Nakon što je ponovo izabran stari predsjednik, to je vrlo težak trenutak za Bjelorusiju“, rekao je nadbiskup Kondrusiewicz za Radio Vatikan. „Na ulicama naših gradova čini se kao da vlada ratno ozračje“, istaknuo je. „Jedna je osoba poginula, mnogo je ranjenih građana i pripadnika redarstvenih snaga. Gospi od krunice i mira obraćam se molitvom za naš narod.“

„Stanovništvu Bjelorusije poslao sam apel da se vrati mir i međusobno poštovanje. Također sam zatražio da se organizira okrugli stol kako bi se ta teška situacija riješila kroz dijalog. Važno je da se razgovara, jer jako se plašimo građanskoga rata, što ne bi bilo dobro ni za koga, ni za Vladu ni za ljude. Vrlo smo zabrinuti, tražimo od svijeta da moli za mir u Bjelorusiji. Stanovništvo je Bjelorusije pogođeno patnjom koja se očituje u prosvjedima, jer mira nema. Sve je to vrlo žalosno“, rekao je, među ostalim, nadbiskup Kondrusiewicz, objavio je Vatican News.