Foto: Fah

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata zabilježeno 334 novih slučajeva zaraze koronavirusom, tako da je broj aktivnih slučajeva ukupno 2703, a jedna osoba je preminula, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Od 334 novooboljele osobe, njih 283 su na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 15 pacijenata.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno je zabilježeno 11.428 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 195 preminulo, a 8530 se oporavilo.

U samoizolaciji su trenutno 9042 osobe.

Do danas je ukupno testirano 183.912 osoba, od toga 4047 u posljednja 24 sata, navodi Nacionalni stožer civilne zaštite.

Podatci lokalnih stožera

U Ličko-senjskoj županiji šest novooboljelih, predlaže se mjera za okupljanja

U Ličko-senjskoj županiji šest je novih osoba zaraženo koronavirusom, a zbog učestalog obolijevanja u Novalji epidemiolog Ivan Stanić predlaže tamošnjem Stožeru mjeru dozvoljenog broja ljudi na okupljanjima.

“Kao liječnik mogu to samo predlagati, ali nemam izvršnu moć, znam da se o tome odlučuje i po gospodarskim i drugim kriterijima, a ne samo zdravstvenim”, rekao je Stanić.

Načelnik Stožera Vice Nekić rekao je Hini da unatoč rastu oboljenih broj od 27 aktivnih slučajeva u cijeloj županiji nije zabrinjavajući te da se ne poduzimaju nikakve izvanredne mjere.

Među šest zaraženih četiri su osobe iz Otočca te po jedna iz Brinja i Novalje i svi se nalaze na kućnom liječenju s blagim simptomima.

Na bolničkom liječenju nalaze se dvoje zaraženih, oboje iz Brinja, rekao je Nekić.

Epidemiolog Stanić kaže da je zbog rasprostranjenosti terena od Otočca i Brinja do Paga dobio na ispomoć vojne epidemiologe, jer bi njemu kao jedinom epidemiologu u županiji bilo nemoguće pararelno raditi obradu u deset općina i gradova, gdje ima aktivnih slučajeva zaraze.

“Nije tu samo broj novooboljelih, tu su i epidemiološka praćenja u jučerašnjim i ranijim danima obolijevanja, administracija oduzima puno vremena, a rad je cjelodnevni, ponekada nalazi stižu u ponoć, treba pripremiti teren za sutradan, pa provesti obradu sa ranije oboljelima, ali to je tako i drugdje u Hrvatskoj”, kaže Stanić.

Stanić kaže da za dio oboljelih nije jasno gdje su se zarazili, dio njih se zarazio od stranih turista, a dio od gasterbajtera, koji su iz inozemstva došli kući na odmor.

U Ličko-senjskoj županiji ukupno je oboljelo 76 osoba s tog područja, 48 osoba je izliječeno, a jedna je osoba umrla.

Od trenutno 27 zaraženih osoba dvoje je hospitaliziranih,

U protekla 24 sata testirane su 53 osobe.

U dvije slavonske županije 22 nova slučaja zaraze

U Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji u protekla 24 sata zabilježena su 22 nova slučaja zaraze, izvijestili su u petak tamošnji stožeri.

U Brodsko-posavske županije potvrđeno je 16 novih slučajeva zaraze, izvijestio je županijski Stožer Civilne zaštite, po čijim je podacima na tom području trenutno 117 pozitivnih osoba od kojih su tri pod nadzorom liječnika u slavonskobrodskoj bolnici.

Od početka pandemije u Brodsko-posavskoj županiji ukupno je zaraženo 425 osoba

Pod mjerom samoizolacije trenutno je 679 osoba.

U susjednoj Požeško-slavonskoj županiji prema podacima stožera civilne zaštite šest je novooboljelih od koronavirusa. U toj županiji trenutno su na koronavirus pozitivne 93 osobe, četiri osobe su na bolničkom liječenju i 266 u samoizolaciji.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 10 novih slučajeva koronavirusa

U protekla 24 sata na području Vukovarsko-srijemske županije evidentirano je 10 novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Riječ je o dvije osobe iz Vrbanje, po jednoj iz Nuštra, Cerića, Županje i Soljana te još tri osobe koje borave izvan područja županije.

U posljednja 24 sata testirano je 80 osoba, a u samoizolaciji je njih 149.

U Zadarskoj županiji deset novozaraženih

U Zadarskoj županiji deset je novozaraženih osoba koronavirusom, a sve su kontakti s prije oboljelim osobama, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Na području Zadra tri su zaražene osobe, na otoku Viru i u Poličniku dvije, a u Biogradu, Benkovcu i Kalima po jedna.

Testirane osobe u Domu za stare i nemoćne u Zadru negativne su na koronavirus, svi kontakti oboljelih su obrađeni i stavljeni pod nadzor, a testiranje će se nastaviti prema eventualnim pojavama simptoma.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 245 uzorka, u samoizolaciji je 739 osoba, a nadzor je završio za njih 6521.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 20 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

U protekla 24 sata službenici PU zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.

U Osječko-baranjskoj županiji šest novoboljelih osoba

Novih šest slučajeva zaraze zabilježeno je u protekla 24 sata na području Osječko-baranjskej županije, izvijestio je u petak županijski Stožer Civilne zaštite.

U osječkom KBC-u i županijskom Zavodu za javno zdravstvo u prođla 24 sata testirana su 283 uzorka, a od šestero pozitivnih osoba četiri su s osječkog područja, te po jedna iz općina Antunovac i Čepin.

Stožer napominje da je u osječkom KBC-u Osijek hospitalizirano 14 osoba oboljelih od koronavirusa, od kojih je jedna i dalje na respiratoru. Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili 38 novih kontakata pa je trenutno u županiji u samoizolaciji 327 osoba.

Nije bilo dojava građana o kršenju samoizolacije, a ni policija u 36 provjera osoba u samoizolaciji nije utvrdila ni jedno kršenje te mjere.

Stožer je u petak poručio da je sve spremno za početak nove školske godine i nastavu prema epidemiološkim preporukama.

Za učenike, nastavno i nenastavno osoblje pripremljene su pamučne maske, dezinficijensi te ostale higijenske potrepštine. Prijevoz učenika također će biti organiziran prema epidemiološkim preporukama, ističu u osječko-baranjskom Stožeru Civilne zaštite.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 758 obrađenih testova danas je 105 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 59, Dugopolja 1, Hrvaca 2, Hvara 1, Imotskog 5, Kaštela 12, Lovreća 1, Marine 1, Muća 1, Omiša 1, Podbablja 4, Prološca 1, Sinja 2, Solina 10, Trilja 3 i Vrlike 1 osoba.
Od 105 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 31 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1480 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 89 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 4 osobe nalaze na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su 2 muške osobe. Jedna stara 81 godinu a druga stara 71 godinu. Preminuli su uz ostale komorbiditete bili pozitivni i na COVID infekciju.

U Sisačko-moslavačkoj županiji devet novozaraženih

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata evidentirano je devet novozaraženih osoba koronavirusom.

Kako je priopćeno u dnevnom izvješću Županijskog stožera Civilne zaštite, od stanovnika Sisačko-moslavačke županije oboljelo je sedam osoba,.

Među devetero zaraženih jedna je osoba iz susjedne BiH na privremenom boravku u Sisku zbog građevinskih radova i jedna s područja Šibensko-kninske županije.

Od sedam osoba s područja županije četiri su s područja općine Dvor, te po jedna s područja općine Hrvatska Dubica, grada Gline i općine Majur.

Zagrebačka županija

U Zagrebačkoj županiji potvrđeno je 10 novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavio je županijski Stožer civilne zaštite.

Četvero novooboljelih je iz Zaprešića, dvije su osobe iz Velike Gorice te po jedna iz Svete Nedelje, Dugog Sela te općina Bistra i Jakovlje.

Od 10 novooboljelih osoba, osmero su kontakti prethodno oboljelih. Jedan je slučaj povezan s ljetovanjem na obali, dok je za jednu osobu nepoznato gdje se zarazila.

 

Izvor: narod.hr/hina