Predlažemo vam da pročitate članak o mučeniku bl. Gabrijelu Pergaud koji je 21.srpnja objavljen na narod.hr pa da zatim prelistate udžbenik iz povijesti vašeg djeteta. Posegnete li za relevantnim izvorima vidjet ćete koliko su udaljene činjenice od satiričnih stripova koji pokazuju obijesne plemiće koji jedu kolače na leđima sirotinje kojima se, potpuno u skladu s komunističkom ideologijom na temu klasnog rata, ilustrira uzrok francuske revolucije. Roman Wilhelma Hunnermana U sjeni giljotine odlično opisuje taj period.

“Kao gotovo i sve dosadašnje svjetske revolucije i ‘majka svih revolucija“ – Francuska revolucija – imala je izuzetno naglašen antikršćanski karakter. U praksi se to očitovalo rušenjem crkava, ubijanjem i progonima svećenika i redovnika, ubijanjem i progonom kršćana, kao i aktivnim pokušajima zatiranja Isusovog imena.

Rimski Martirologij piše: U uvali ispred Rocheforta na francuskoj obali u nehumanom zatvoru na jednom brodu blaženi Gabrijel Pergaud, svećenik i mučenik. On je kao kanonik u Beaulieu na području Saint Brieuc, za vrijeme Francuske revolucije bio uhapšen i odveden iz samostana zbog svoga svećeništva.

Potom je bio bačen u tamnicu gdje je nakon teških bolesti od kojih je umro zadobio krunu mučeništva, a spomendan mu se slavi 21. sprnja.

Kao gotovo i sve dosadašnje svjetske revolucije i ‘majka svih revolucija“ – Francuska revolucija – imala je izuzetno naglašen antikršćanski karakter. U praksi se to očitovalo rušenjem crkava, ubijanjem i progonima svećenika i redovnika, ubijanjem i progonom kršćana, kao i aktivnim pokušajima zabrana i zatiranja Isusovog imena.

Zbog toga se i Francuska revolucija može s jednog aspekta nazvati dekristijanizacijom Francuske na nasilan način.

  • deportaciju i ubijanje svećenika
  • pljačkanje, desakralizaciju i uništavanje crkava, zabrana i odstranjenje sakralnosti iz naziva gradova, ulica, trgova
  • zatiranje kršćanske tisućugodišnje kulture
  • uništavanje križeva, raspela, zvona i svih vanjskih oznaka kršćanstva
  • umjesto Boga uvodi se Kult Razuma i Vrhovnog Bića
  • uništavanje bogate francuske kršćanske umjetničke baštine
  • zabrana bogoslužja i kršćanske edukacije
  • prisiljavanje svećenstva na ženidbu

Ideolozima revolucije jedna je od prvih zadaća bila iskorijeniti kršćanstvo iz života ljudi. Uništavali su križeve i svete slike, zabranili vjerske obrede i svetkovine, mijenjali toponime koji su sadržavali izraz sveti. Ukinuli su gregorijanski kalendar, a uveli revolucionarni s tjednom od deset dana. Neradni dan, umjesto nedjelja, nazvali su desetdan! Progonili su i ubijali svećenike. Palili knjige, talili srebrninu i zvona.

Crkve pretvarali u krčme, konjušnice i skladišta.

Čak su obeščastili grobove, kao što su kasnije redovito činili komunisti, francuskih kraljeva u bazilici Saint Denis.

Martirologij Katoličke crkve u Francuskoj bilježi do sada 374 proglašena mučenika, a u postupku ih je oko dvije tisuće.

Jedan od mučenika bijesnih francuskih revolucionara bio je i današnji blaženik Gabrijel Pergaud.”

Izvor: narod.hr

Izvor: frendica.hr