Foto: Deposit photos

Za dio Hrvatske od ponedjeljka na snagu stupaju strože epidemiološke mjere, u pet županija, Novalji, Senju i Karlobagu broj okupljenih bez covid potvrda ograničava se na 50 osoba, a na događajima na kojima osobe imaju covid potvrde može biti tisuću osoba.

Nužne epidemiološke mjere odnose se na Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku, Primorsko-goransku i Istarsku županiju, grad Novalja, Senj i općinu Karlobag, kazao je na konferenciji za medije ravnatelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Uvodi se zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 50 osoba na jednom mjestu ukoliko nemaju covid potvrdu. Ako se radi o okupljanjima na kojima sve osobe imaju covid potvrde, dozvoljen broj okupljenih je 1000 osoba.

“Cijeli Jadran u ovom trenutku pleše između narančaste i crvene oznake ECDC. Ovo su mjere kojima se želi spriječiti da se za povratke iz Hrvatske počnu uvoditi restrikcije. To je i želja naših gostiju”, kazao je Božinović dodavši da će mjere biti na snazi od ponedjeljka do 15. kolovoza.

Posebna ograničenja uvedena su za svadbene svečanosti, gdje bez covid potvrde može sudjelovati maksimalno 15 osoba, a za sve svadbe s više od 15 osoba, sudionici moraju imati te potvrde. U barovima može biti najviše 1000 osoba. Sajmovi, drugi oblici gospodarskih priredbi na otvorenom, mogu se održavati samo uz suglasnost lokalnog i županijskog stožera.

Sportska natjecanja na kojima sudjeluju gledatelji mogu se održati ukoliko gledatelji i tehničko-organizacijsko osoblje ima covid digitalne potvrde.

Organizatori svih tih događaja obvezni su najkasnije sedam dana prije održavanja okupljanja ili manifestacije poslati obavijest o namjeri organiziranja manifestacije i zatražiti prethodnu suglasnost.

“Ovdje se obvezuju županijski stožeri, da odmah nakon primitka obavijesti o održavanju, provjere jesu li ispunjeni uvjeti za održavanje propisani novom odlukom. Ukoliko nisu ispunjeni uvjeti, županijski stožeri moraju obavijestiti organizatore da se događaj ne može održati”, istaknuo je Božinović.

Za događanja s više od tisuću osoba potrebna suglasnost Nacionalnog stožera

Iznimno se mogu dopustiti događanja i okupljanja s više od tisuću osoba, no za takva okupljanja organizatori moraju tražiti dozvolu Nacionalnog stožera civilne zaštite. Stožer će dati suglasnost samo ako su ispunjeni uvjeti da županijski stožer izradi epidemiološki okvir za to događanje te da se s tim uvjetima složi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

“Ja bih više rekao da su to izuzeci, a ne pravilo”, kazao je Božinović.

Stožer je danas donio i novu odluku kojim se mijenjaju uvjeti za ulazak u Hrvatsku. Produljilo se trajanje valjanosti potvrde o cijepljenju i preboljenju bolesti, pa se sada može ući u zemlju ukoliko potvrde o primitku dvije doze cjepiva odnosno o preboljenju bolesti, nisu starije od 270 dana. Prema prijašnjim uvjetima, potvrda nije smjela biti starija od 210 dana.

Isto tako, u odluci se precizira da putnici iz zemalja koje spadaju u 1. kategoriju moraju imati negativan nalaz PCR testa ne starijeg od 48 sati i obvezno ići u samoizolaciju, dok putnici iz zemalja 2. kategorije, pri ulasku u zemlju moraju predočiti negativan nalaz PCR testa koji nije stariji od 72 sata ili antigenskog testa koji nije stariji od 48 sata, neovisno o cijepnom statusu ili preboljenju bolesti. U te zemlje spadaju Velika Britanija, Rusije i Cipra. Odluka se primjenjuje od ponedjeljka, 26. kolovoza, a trajat će do 15 kolovoza.

Cijepljenje završeno za 41,92 posto odraslog stanovništva

Na bolničkom liječenju je 128 osoba, četiri više nego jučer, od kojih je 17 na respiratoru, troje više nego jučer.

Zaključno s 22. srpnja utrošena je 2.980.716 doza cjepiva. Beroš je istaknuo da je 1.610.989 osoba cijepljeno jednom dozom cjepiva, a 1.411.630 osoba završilo je cijepljenje jer su primili obje doze ili jednu dozu Johnson&Johnson cjepiva.

Cijepljenje je završeno za 41,92 posto odraslog stanovništva u Hrvatskoj, a 47,7 posto odraslog stanovništva primilo je barem jednu dozu cjepiva.

Ministar zdravstva ponovno je upozorio da je nepoštivanje epidemioloških mjera “put u crveno”, u siguran odlazak turista i ekonomske probleme, te još jednom pozvao ljude da se cijepe.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da je Hrvatska na 10. mjestu po dvotjednoj incidenciji na 100.000 stanovnika. Najniža je incidencija u Istarskoj, a najviša u Zadarskoj županiji.

Upitan hoće li se u Hrvatskoj početi primjenjivati treća doza cjepiva, Capak je odgovorio kako je to “vrlo vjerojatno”.

“U nekim zemljama počela je već primjena treće doze cjepiva”, kazao je dodavši da se za sada to odnosi samo na osobe koje su cijepljene kineskim cjepivom, što se radi u Turskoj i Mađarskoj.

U EU oko 70 posto svih infekcija uzrokovano delta varijantom

U ovom trenutku nitko nema odgovor hoće li se i kada početi primjenjivati treća doza, odgovor će dati znanost u idućem razdoblju.

“Nema naznaka da se za sada treba cijepiti trećom dozom”, kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

Izvijestila je kako je, po najnovijim informacijama, u Europskoj uniji delta varijanta virusa preuzela primat.

“Oko 70 posto svih infekcija u Europi je uzrokovano delta varijantom. Većinom je sad inficirana mlada populacija, koja putuje, aktivna je i posjećuje masovna okupljanja. To je ovoga ljeta definirano kao najveći rizik”, kazala je Markotić.

Ipak, mlađa populacija i dalje nije polučila veće hospitalizacije, a i dalje su ugroženi stariji koji su imunokompromitirani.

“Njima je preporuka da se cijepe”, rekla je Markotić upozorivši da starije osobe koje su se cijepile trebaju i dalje biti na oprezu i poštivati mjere distance.

Uspjeh britanskog eksperimenta bio bi dobra vijest

Na pitanje hoće li u Hrvatskoj biti moguće ukidanje epidemioloških mjera u jesen, načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović odgovorio je da Hrvatska prati sve što se događa u Europi i svijetu, ali nije još ispunila sve uvjete kao Velika Britanija, koja je postigla vrlo visoku procijepljenost najstarijeg i najranjivijeg stanovništva.

Istaknuo je da bi uspjeh britanskog eksperimenta sigurno bio bila dobra vijest ne samo za Hrvatsku, nego i za cijeli svijet. Međutim, naglasio je, Britanci imaju vrlo visoku procijepljenost onih koji su najizloženiji teškim oblicima bolesti, oko 87 posto prvom dozom.

Daleko smo od Britanaca, rekao je Božinović dodavši kako se epidemija, dok se ne zaustavi globalno, ne može zaustaviti ni lokalno.

Po podacima iz službenih izvora, Hrvatska je osigurala više doza cjepiva za svoje građane nego što je u ovom trenutku dostupno cijeloj Africi. “Na sve to moramo gledati i lokalno i globalno”; kazao je Božinović.

Izvor: narod.hr/hina