VATIKAN (IKA)

Molitva za Prvi svjetski dan djedova, baka i starijih osoba objavljena je i u video-formatu na društvenim mrežama. Prve retke predmoli papa Franjo, pridružuju mu se muškarci i žene diljem svijeta, među njima i mons. Laurent Noël, koji je sa 101 godinu najstariji biskup na svijetu, prenosi Vatican News.

Sam sadržaj molitve, koja je u cijelosti dostupna na stranicama Dikasterija za laike, obitelj i život, ističe zahvalnost Gospodinu za sve blagoslove koje su starije osobe primile kroz život – dugi život, obitelj, radosti i poteškoće, za ostvarene i još neostvarene snove. Povećaj, Gospodine, moju vjeru, učini me kanalom svog mira, nauči me da prigrlim one koji pate više od mene, da nikad ne prestajem sanjati i da pričam o svojim čudima novim naraštajima, napisano je u molitvi, kao i molba da Gospodin zaštiti i vodi Papu i Crkvu te za okončanje pandemije, ratova i za utjehu siromasima.

Prvi svjetski dan djedova, baka i starijih osoba slavi se 25. srpnja misom koju u bazilici Svetoga Petra u 10 sati prevodi predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskup Rino Fisichella. Prisutni će biti i bake i djedovi u pratnji unuka, a među njima su i oni koji će prvi put izaći iz svojih domova nakon više od godinu dana izolacije zbog pandemije. Na kraju mise predviđeno je da mladi poklone okupljenim bakama, djedovima i starijim osobama cvijet s geslom Prvoga svjetskoga dana – “Ja sam s vama u sve dane“.

Proslave Prvoga svjetskoga dana djedova, baka i starijih osoba održat će se 25. srpnja u biskupijama diljem svijeta. Dikasterij povodom toga dana poziva sve, napose mlade, neka proslave Svjetski dan posjetom djedova, baka i starijih osoba. Uostalom, i na takav se način prema odredbi Apostolske pokorničarne može dobiti potpuni oprost te posjetom, bilo uživo ili virtualno, može biti prilika i za zajedničko izgovaranje molitve koja je predstavljena.