U župi sv. Nikole biskupa – Metković, u subotu 27. srpnja, održan je prvi susret svećenika i časnih sestara Neretvanskog dekanata. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. U koncelebraciji je bilo tridesetak svećenika predvođenih dekanom Neretvanskog dekanata i župnikom župe sv. Nikole don Davorom Bilandžićem, predstojnikom Ureda za pastoral duhovnih zvanja Splitsko-makarske nadbiskupije don Jurom Bjelišem i povjerenikom za duhovna zvanja Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Josipom Repešom. Na susretu se okupilo i tridesetak redovnica iz neretvanskog kraja.

„Ovaj prvi susret plod je incijative Ureda za pastoral duhovnih zvanja Splitsko-makarske nadbiskupije i Vijeća za duhovna zvanja Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Naša Neretva je obilježena s obiljem duhovnih zvanja. Trenutno imamo tri biskupa, 50 svećenika i 100 časnih sestara iz našega kraja. Ovaj je podatak oslonac za budućnost Neretve kao i cijele naše mjesne Crkve. Neka ova sveta misa bude spomen za sve pokojnike koji su darovali život Gospodinu te sada su u Njegovu krilu uživaju radost vječnog života“, rekao je fra Josip Repeša pozdravljajući Oca nadbiskupa, prisutne svećenike i časne sestre, gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana, zamjenicu župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklinu Marević te prisutni vjernički puk.

U uvodnom dijelu homilije mons. Barišić je istaknuo kako Isus izabire učenike od kojih očekuje da svoj život u cjelovitosti daruju Radosnoj vijesti jer samo na taj način postaju sposobni za navještaj poruke spasenja svim ljudima. Osvrćući se na važnost molitve u životu svakoga vjernika, nadbiskup je naglasio kako „molitva ima višestruko značenje, a posebno nam je važna kako bismo prepoznali Očevu volju za naš život“.

„Ona je govor o vjeri, znak da smo živi i da je Gospodin živ u našem životu. Ako je naša molitva ispunjenje propisa, a ne potreba duše, onda osjećamo da smo u krizi. Ona nam treba služiti kako bismo se približili Gospodinu i shvatili svoje potrebe. Iskrena molitva nas podsjeća kako Gospodin ostaje vjeran svojim obećanjima. Ako mi, grešni i slabi ljudi, ipak znamo pokazati djela milosrđa i ljubavi prema bližnjima, onda možemo biti sigurni kako onaj koji nas je stvorio iz čiste ljubavi neće ostati gluh na potrebe našega srca i molitve naše duše“, nastavio je mons. Barišić.

Pojasnio je kako nam je u molitvi „Oče naš“ darovan program za naš život. „Taj program nas uči kako svaki pojedinac svojim životom treba slaviti Gospodina i opraštati svome bližnjemu. Uz to, otkriva nam i potrebe našega života. Vidimo kako nam je posebno potreban euharistijski kruh koji nas čini sposobnima za vjernost Bogu te za ljubav i milosrđe prema ljudima“, istaknuo je.

Govoreći o važnosti života u zajedništvu, rekao je kako „sva duhovna zvanja svoj izvor imaju u zajednici, te su zbog toga ljudi posvećenog života pozvani na trajnu izgradnju međusobnog zajedništva među narodom koji im je povjeren“.

„Trebamo biti ponosni na svoje svećenike i časne sestre koje smo darovali svojoj Crkvi i domovini, jer oni pripadaju svima nama. Gospodine, daruj nam milost svoga Duha, kako bismo svi u svojim duhovnim zvanjima nastavili biti hrabri svjedoci tvoga evanđelja, pokazujući uvijek ljubav prema Kristu i čovjeku, te vjernost svetoj Crkvi“, zaključio je nadbiskup.

Nakon euharistijskog slavlja, don Jure Bjeliš zahvalio je Ocu nadbiskupu na potpori u organizaciji ovoga susreta, kao i svim svećenicima te časnim sestrama na odazivu. Potaknuo je sve prisutne na redovitu molitvu za buduća zvanja naše Crkve, izrazivši nadu „kako će se susreti svećenika i časnih sestara neretvanskog kraja nastaviti i u budućnosti“.

Susret je imao i humanitarni karakter, te je prikupljeno 10 200 kuna za udrugu „Veliko srce za djecu Neretve“.