Održana komemoracija za hrvatskog vojnika Josipa Briškog poginulog u misiji NATO-a u Afganistanu

ZAGREB (IKA)

U zagrebačku zračnu luku “Franjo Tuđman” američkim transportnim zrakoplovom C-17 u Hrvatsku je 26. srpnja prevezeno tijelo Josipa Briškog, hrvatskog vojnika poginulog u NATO-voj misiji u Afganistanu u napadu talibana bombaša samoubojice 24. srpnja 2019. Na komemoraciji u velikoj dvorani Doma Hrvatske vojske “Zvonimir” u Ministarstvu obrane, uz obitelj poginulog, nazočili su načelnik Glavnog stožera OS RH Mirko Šundov, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević te predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Komemoracija skupniku Josipu Briskom u Ministarstvu obrane RH, u velikoj dvorani Doma HV “Zvonimir”. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

U velikoj dvorani Doma Hrvatske vojske “Zvonimir” u Ministarstvu obrane u petak, 26. srpnja održana je komemoracija za Josipa Briškog, hrvatskog vojnika poginulog 24. srpnja u misiji NATO-a u Afganistanu. Izražavajući sućut obitelji Briški, hrvatska predsjednica, među ostalim se obratila pripadnicima Hrvatske vojske rekavši kako je “gubitak vašeg brata po oružju bolan podsjetnik na veličinu vašeg poziva. Njegujte uspomenu na Josipa i odajte mu počast onako kako to vojnici čine.

Draga obitelji, znam da riječi ne mogu ublažiti vašu tugu i bol. Jedino vam mogu iskazati duboku sućut zbog gubitka vašeg sina, oca i brata, te zamoliti Boga svemogućeg da vam pruži utjehu, a Josipa primi u Kraljevstvo Božje.”

Josipu, dodala je predsjednica, sada možemo pomoći samo molitvom i vjerom u vječni život, vjerom da ćemo Josipa opet susresti na drugom svijetu.

“Odgovor možemo pronaći u stihu pjesme kojom je Josip ispraćen u iz zrakoplova: ‘Krist jednom stade na žalu tražeći ljude za velika djela’. A za velika djela bio je Josip. Njegova služba potvrđuje njegovu odanost domovini, hrabrost i odvažnost, a i njegovu ljudsku dobrotu”, kazala je Grabar Kitarović.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako će se Josipu u čast preimenovati Središte za međunarodne operacije u Središte za međunarodne operacije ‘Josip Briški’ te kako će Josip uvijek ostati u mislima svih vojnika, a sin i supruga neće ostati sami.

“Josip je bio sve ono što mladi čovjek treba biti, a sada je postao i više od toga. Postao je vječan i hoda rame uz rame s najvećim ratnicima u hrvatskoj povijesti.”

Opraštajući se od hrvatskog vojnika Josipa Briškog, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Mirko Šundov rekao je kako danas Hrvatska tuguje za svojim mladim sinom.

“Ovo je prvi put da smo u ovoj misiji izgubili vojnika. Naš vojnički život je takav, opasan i nepredvidiv, i koliko god bili svjesni opasnosti, ponekad ih je nemoguće izbjeći.

Josip Briški bio je vrhunski obučen i pripremljen za najsloženije zadaće. Želio je pomoći ljudima Afganistana u izgradnji boljeg i sretnijeg života za sve. Napad bombaša samoubojice nije se mogao predvidjeti ni izbjeći”, kazao je general Šundov.

Sprovod poginulog hrvatskog vojnika Josipa Briškog bit će u subotu, 27. srpnja u 10 sati na groblju Markovu Polju u Zagrebu, a misa zadušnica služit će se u crkvi Svih Svetih u Sesvetama, odmah nakon posljednjeg ispraćaja.

Tijelo hrvatskog vojnika Josipa Briškog poginulog u misiji NATO-a u Afganistanu jutros je prevezeno u zagrebačku zračnu luku “Franjo Tuđman” američkim transportnim zrakoplovom C-17. U noćnim je satima poletio iz Bagrama u Afganistanu, a ispratio ga je zapovjednik NATO misije „Resolute Support” general Austin Scott Miller čime je hrvatskom vojniku iskazana najveća počast, izvijestili su iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Uz obitelj poginulog hrvatskog vojnika Josipa Briškog, na dočeku su bili hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske. Svečanom dočeku nazočili su i predstavnici zemalja članica NATO saveza, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Češke i Albanije.