Kroz molitvu, pjesmu i animacije mladi su svjedočili svoju radost i vjeru okupljenom mnoštvu te pozivali ljude – domaće i turiste, da se poklone Gospodinu prisutnom u Presvetom Oltarskom Sakramentu

 

Foto: Facebook

„Oni koji su stupili u istinski doticaj s Kristom ne mogu ga zadržati za se, već ga moraju naviještati.“
Papa Ivan Pavao II. (Misijska nedjelja 2001.)

Na Franjevačkom kampu za mlade na otoku Cresu koji se u prvom terminu održava od 22. do 29. srpnja 2019. godine okupilo se više od 30-tak mladih iz raznih dijelova Hrvatske. Uz duhovno vodstvo fra Stjepana Brčine, mladi su se kroz protekla četiri dana pripremali za uličnu evangelizaciju turista u petak navečer kada su se otvorila vrata crkve i izložio Presveti Oltarski Sakrament.

Kroz molitvu, pjesmu i animacije mladi su svjedočili svoju radost i vjeru okupljenom mnoštvu te pozivali ljude – domaće i turiste, da se poklone Gospodinu prisutnom u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Veliki broj prisutnih mladih redovito se okuplja na Duhovno duhovitim večerima koje se pod vodstvom fra Stjepana održavaju četvrtcima u župi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu. Na ovaj su se način pripremali da bi iskusili što to znači biti evangelizator. Ovisno o njihovim talentima, mladi su prilikom pripreme za uličnu evangelizaciju bili podijeljeni u četiri skupine – kreativnu koja je uredila i pripremila crkvu za klanjanje te izrađivala poruke – biblijske citate na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku koje je uz voćnu salatu dijelila turistima; u evangelizatorskoj su skupini bili mladi koji govore razne jezike – prilazili su k ljudima i pozivali ih da se pridruže slavljenju i klanjaju; glazbena i animatorska grupa je uz domaću grupu Cresana glazbom i plesom privlačila pozornost turista – njima su se pridružila i djeca koja su izvela par pjesama uz pokrete te molitvena grupa koja je tijekom evangelizacije turista molila uz Presveto, a neki od njih su i postili na tu nakanu.

Ovo je već druga godina zaredom da su mladi za vrijeme franjevačkog kampa za mlade u kući susreta Placi de Corteze samostana sv. Frane na otoku Cresu izašli na ulice i evangelizirali okupljene te im na taj način svjedočili svoju vjeru. To je i posebnost Franjevačkog kampa za mlade – mlade se priprema da budu evangelizatori – da drugima kroz svoje talente i radost svjedoče živoga Boga.
Ovo je jedno novo iskustvo evangelizacije koje je sve prisutne mlade dotaklo i obogatilo te ih potaknulo da i dalje hrabro i odvažno naviještaju Boga!

Martina Eršeg

Bitno.net