ZAGREB (IKA)

Povjesničar umjetnosti, leksikograf i političar te prvi predsjednik Hrvatskog sabora, umro je u subotu 5. rujna u 87. godini, prenosi Hina.

Preminuo Žarko Domljan, prvi predsjednik Hrvatskog sabora | N1 HR

Na prvim slobodnim demokratskim izborima 1990. godine Domljan je izabran u Hrvatski sabor na listi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Kao član HDZ-a Domljan je bio predsjednik prvoga saziva Hrvatskog sabora od 1990. do 1992. godine. U drugom sazivu, od 1992. do 1996. godine, izabran je za potpredsjednika Zastupničkog doma i predsjednika Odbora za vanjsku politiku, te šefa parlamentarnog izaslanstva u Skupštini Vijeća Europe i Skupštini KESS-a.

Za vrijeme njegova saborskog mandata proglašen je “Božićni Ustav”, 22. prosinca 1990. godine.

“Božićni Ustav” potvrdio je demokratske promjene koje su se dogodile na višestranačkim izborima za Hrvatski sabor u proljeće 1990. i položio temelj Republike Hrvatske kao demokratskoj državi.

Žarko Domljan je rođen 1934. u Imotskom, a doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Djelovao je kao znanstveni savjetnik u Institutu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te kao glavni urednik Likovne enciklopedije Jugoslavije i Enciklopedije hrvatske umjetnosti, izvijestila je Hina u subotu 5. rujna.