Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, papa Franjo se osvrnuo na sastanak o “Zaštiti maloljetnika u Crkvi” koji se održavao u Vatikanu od 21. veljače do danas

 

Mate Žaja – Vatikan

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja papa Franjo osvrnuo se na susret o “Zaštiti maloljetnika u Crkvi”, koji je danas zaključen u Vatikanu. Pritom je kazao da je problem spolnoga zlostavljanja maloljetnika koje su počinili pripadnici klera izazvao ozbiljan skandal u Crkvi i javnom mnijenju, kako zbog velike patnje žrtava tako i zbog neopravdane nepažnje prema njima te prikrivanja počinitelja.

Budući da je riječ o široko rasprostranjenom problemu na svakom kontinentu, htio sam da se mi pastiri katoličkih zajednica iz cijeloga svijeta s njime suočimo zajedno, na suodgovoran i kolegijalan način – rekao je Papa i naglasio da su prošlih dana saslušali glas žrtava te molili i tražili oprost od Boga i povrijeđenih osoba. Također su posvijestili vlastitu odgovornost i dužnost da u istini čine pravdu i da radikalno odbijaju svaki oblik zloupotrebe moći i savjesti te spolnoga zlostavljanja.

Želimo da sva crkvena mjesta i aktivnosti uvijek budu potpuno sigurni za maloljetnike; da se poduzmu sve moguće mjere kako se slični zločini ne bi ponovili; da Crkva ponovno bude apsolutno vjerodostojna i pouzdana u svojem poslanju služenja i poduke malenih u skladu s Isusovim naukom. Na taj ćemo način moći, sa svim srcem i učinkovito, surađivati sa svim ljudima dobre volje, svim sastavnicama i pozitivnim snagama društva, u svim zemljama i na međunarodnoj razini, u korjenitoj borbi protiv svakog oblika vrlo ozbiljne pošasti nasilja nad stotinama milijuna djece diljem svijeta – rekao je Sveti Otac.

vatican news