Ni jedno zlostavljanje nikada više ne smije biti prikriveno i podcijenjeno, jer prikrivanje zlostavljanja pogoduje širenju zla i dodaje još jednu razinu sablazni

Barbara Castelli, Ivica Hadaš – Vatikan

Pa i samo jedan slučaj zlostavljanja u Crkvi predstavlja grozotu i s njim ćemo se suočiti najozbiljnije. Tihi vapaj djece koja su u nepoštenim posvećenim osobama pronašla svoje krvnike uzdrmat će srca umrtvljena licemjerjem i moći – rekao je papa Franjo danas nakon mise, na kraju susreta o zaštiti maloljetnika u Crkvi. Susret se održao od 21. do 24. veljače u Vatikanu, a na njemu su sudjelovali patrijarsi, kardinali, nadbiskupi, biskupi, vjerski poglavari i odgovorni iz cijeloga svijeta.

Crkva se mora boriti protiv zlostavljanja, jer dira središte njezina poslanja koje je naviještanje evanđelja i obrana djece od proždrljivih vukova – rekao je Papa i istaknuo – U zlostavljanju vidimo ruku zla koja ne štedi ni nevinost djece. Jedini način da se pobijedi zao duh ide kroz poniženje, optužbu sebe samih, molitvu i pokoru po Isusovom primjeru. Zato će Crkva slušati, braniti i štititi zlostavljane maloljetnike koji su iskorišteni i zaboravljeni, ma gdje god oni bili. Da bi postigla taj cilj, mora se osloboditi svih ideoloških i političko novinarskih rasprava koje često iskorištavaju same žrtve za različite interese.

Došlo je vrijeme da damo jednake upute za cijelu Crkvu, izbjegavajući pravičnost izazvanu osjećajem krivnje za grijehe iz prošlosti i pritiskom medija, te samoobranu koja se ne bavi uzrocima i posljedicama tih teških zločina – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Crkva će učiniti sve što je potrebno da izruči pravdi svakoga tko je počinio takve zločine. Nikada neće pokušati prikriti ili omalovažiti bilo koji slučaj. Po njezinom uvjerenju ti grijesi i zločini posvećenih osoba znak su nevjere, sramote i izobličenja lica Crkve, jer uništavaju njezinu vjerodostojnost. Naime, Crkva je zajedno sa svojom djecom vjernicima žrtva te nevjernosti i zločina.

Potrebno nam je istinsko čišćenje, obnova i neprestana zauzetost za svetost pastira koji trebaju sličiti Kristu Dobrom Pastiru – rekao je papa Franjo i dodao – to je pravo Božjeg naroda. U tom smislu naglasak treba staviti na odgoj i obrazovanje svećeničkih kandidata, ne vodeći brigu samo o isključenju problematičnih osoba, nego kako ponuditi uravnotežen odgoj za dostojne kandidate, usmjeren na svetost koji uključuje krepost čistoće. Potrebno je također ojačati Biskupske konferencije i jedinstvo biskupa koji se neće više baviti samo smjernicama, nego provoditi mjere.

Ni jedno zlostavljanje nikada više ne smije biti prikriveno i podcijenjeno, jer prikrivanje zlostavljanja pogoduje širenju zla i dodaje još jednu razinu sablazni. Moramo razviti novu djelotvornu prevenciju u svim ustanovama i crkvenim djelatnostima. Dužnost je Crkve žrtvama dati svu neophodnu potporu obraćajući se stručnjacima za to područje. Na kraju Papa je zahvalio svim svećenicima i posvećenim osobama koje vjerno i potpuno služe Gospodinu, a koji osjećaju štetu koja im je nanesena sramotnim ponašanjem neke braće. Božji narod potpomognut Duhom Svetim i Crkva koja u središte stavlja Gospodina oslobodit će nas rane klerikalizma koji je plodan teren za sve te odvratnosti – zaključio je Sveti Otac.

vatican news