VATIKAN (IKA)

Sveti Otac Franjo uputio je molitve i izrazio svoju bliskost sa svim žrtvama snažnog potresa, magnitude 6.2 prema Richterovoj ljestvici, koji je u petak 15. siječnja nešto iza ponoći po lokalnom vremenu pogodio indonezijski otok Sulawesi, izvještava Vatican News.


Papa je je u svojoj telegram-poruci izrazio svoje suosjećanje s Indonežanima i žaljenje zbog tragičnih gubitaka ljudskih života i goleme materijalne štete koju je prouzročio snažni potres.

Najmanje 46 preminulih, na stotine ozlijeđenih

U telegramu, koji je u Papino ime uputio državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin, Sveti Otac je izrazio “iskrenu solidarnost sva svima u Indoneziji koji su bili pogođeni ovom prirodnom katastrofom”, te da “moli za sve preminule, kao i za ozdravljenje svih ozlijeđenih”, a ujedno “šalje utjehu svima koji tuguju”.

U potresu na indonezijskom otoku Sulawesiju poginulo je najmanje 46 ljudi, a stotine su ozlijeđene. Vlasti još prikupljaju informacije o broju žrtava i materijalnoj šteti. Papa je u svoje molitve uključio i apostolskog nuncija u Indoneziji i tamošnje vlasti kako bi im donio dodatnu dozu ohrabrenja u naporima u potrazi i spašavanju preživjelih, izvještava u petak 15. prosinca Vatican News.

Strahuje se od novih razornih potresa

Zbog ovoga potresa nije izdano upozorenje za cunami, ali voditelj indonezijske meteorološke i geofizičke agencije (BMKG) Dwikorita Karnawati rekao je na konferenciji za novinare da bi mogla slijediti jaka podrhtavanja tla s mogućnošću da jedan novi jaki potres izazove cunami.

Inače, u rujnu 2018. grad Paulu na Sulawesiju pogodio je razorni potres magnitude 7.5 prema Richteru koji je izazvao cunami. U toj katastrofi poginulo je i nestalo više od 4300 ljudi, a najmanje 170.000 moralo je napustiti svoje domove, javila je u petak 15. siječnja agencija Reuters.