BAGDAD (IKA)

Patrijarh Kaldejske katoličke Crkve i nadbiskup Bagdada kardinal Louis Rafael I. Sako sastavio je molitvu koja će se, kao priprema za dolazak pape Franje u Irak, dijeliti među vjernicima i moliti u iračkim crkvama od nedjelje 17. siječnja pa sve do Papina dolaska u Irak 5. ožujka, javlja Vatican News u subotu 16. siječnja.

Postavljanje Gospina kipa na zvonik crkve Bezgrešnog Začeća BDM u Qaraqoshu u siječnju 2021.

Patrijarh Sako uvjerenja je da će Papin dolazak donijeti mir i dijalog među tamošnje stanovništvo, koje je opterećeno unutarnjim podjelama i višegodišnjim nasiljem. Iračani su nacija rastrgana unutarnjim sukobima, ali i kao zemlja suočava se s višegodišnjim sigurnosnim problemima duž gotovo cijele svoje državne granice prema najbližim susjedima. Posljednjih godina u fokusu je iračka sjeverozapadna granica sa Sirijom, ali i s drugim državama poput Turske na sjeveru, zbog neriješenog kurdskog pitanja. O starim iračkim neprijateljstvima s Iranom, te potom i s Kuvajtom, ne treba ni govoriti. S druge strane, doslovno u svome dvorištu, u gradu Mosulu na sjeveroistoku zemlje je od 2014. do 2017. godine bilo središte tzv. Islamske države, a koja je za sobom u masovnim, neoznačenim, grobnicama ostavila na tisuće leševa, te uništila mnoge civilne i vjerske objekte.

Papin apostolski pohod Iraku – prilika za preporod zemlje

Podsjetimo, iz Vatikana je 7. prosinca prošle godine službeno objavljeno da će papa Franjo u svome trodnevnom apostolskom putovanju posjetiti Irak od 5. do 8. ožujka 2021. godine, te će u toj prigodi pohoditi glavni grad Bagdad, Ur, Mosul i Qaraqosh.

Crkva Djevice Marije u gradu Basri

“Vjerujemo da će Papin posjet Iraku obnoviti nadu u našem narodu jer oš uvijek živimo u strahu”, kazao je kardinal Sako, koji je ujedno i nadbiskup Bagdada, dodavši da Papin pohod u Irak smatra prilikom za preporod zemlje, ali i svojevrsnim “novim Božićem” za Irak.

Upravo iz toga razloga je sastavio prigodnu molitvu te zatražio od kaldejskih katoličkih vjernika da je izgovaraju zajedno tijekom misa svake nedjelje, počevši od nedjelje 17. siječnja. Podsjetimo, Kaldejska katolička Crkva sa sjedištem u Bagdadu jedna je od Istočnih katoličkih crkava istočnog obreda. Najviše vjernika ima u Iraku, Iranu, Libanonu, Siriji i Turskoj. Trajno se ujedinila s Katoličkom Crkvom od 1830. godine, a povremeno još od 1552. godine. Kaldejska katolička Crkva danas broji ukupno oko 500.000 vjernika.

Tekst prigodne molitve iračkih vjernika uoči Papina dolaska

“Gospodine Bože naš, udijeli papi Franji zdravlje i sigurnost da uspješno izvede ovaj željno iščekivani apostolski pohod. Blagoslovi njegov napor u promicanju dijaloga, jačanju bratstva i pomirenja među ljudima, izgradnju povjerenja, učvršćivanje vrijednosti mira i ljudskog dostojanstva, posebno za nas Iračane koji smo prošli kroz bolne događaje koji su utjecali na naš život. Gospodine i Stvoritelju, prosvijetli naša srca svojom svjetlošću, da spoznamo dobrotu i vrijednost mira. Majko Marijo, povjeravamo ovaj posjet pape Franje Tvojoj majčinskoj skrbi kako bi nam Gospodin dao milost življenja u punom nacionalnom zajedništvu te bratsku suradnju u izgradnji bolje budućnosti naše zemlje i naših građana. Amen”, tekst je molitve iračkih vjernika uoči Papina dolaska, a koju je sastavio patrijarh Sako.

Patrijarh Kaldejske katoličke Crkve kardinal Sako: Sveti Otac nam ne dolazi u Irak turistički

“Papa ne dolazi u Irak turistički ili na nekakvo luksuzno putovanje, već na hodočašće, noseći poruku utjehe u ovom vremenu neizvjesnosti”, upozorava kaldejske katolike kardinal Sako.

Crkva Blažene Djevice Marije u Mosulu koju su oštetili pripadnici tzv. Islamske države

Inače, pripreme za Papin apostolski pohod Iraku u punom su zamahu, obnovljene su mnoge crkve i drugi vjerski objekti, izvijestio je lokalni župnik otac Paul Thabit Mekko. Primjerice, u gradu Qaraqoshu na sjeveru zemlje na zvonik nedavno obnovljene crkve Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije postavljen je Gospin kip. Radi se o jednoj od najvećih i najljepših crkava u tome dijelu Iraku koju je tzv. Islamska država oskrnavila i spalila tijekom okupacije između 2014. i 2016. godine, kao i mnoge druge kršćanske (katoličke) vjerske objekte, poglavito u Mosulu, izvijestio je u subotu 16. siječnja Vatican News.