Foto: Facebook, Viktor Orban

“Milijarder i financijer George Soros, najkorumpiraniji čovjek u svjetskoj politici, sada prijeti Mađarskoj i Poljskoj”, izjavio je prošlog tjedna mađarski premijer Viktor Orban u svom redovnom tjednom intervjuu za javni Kossuth Radio.

“Najkorumpiraniji čovjek u svjetskoj politici plaća puno političara, uključujući one koji sada žele ucjenjivati ​​Mađarsku i Poljsku novcem EU-a”, dodao je. Kazao je da nije neobična pojava da se može beskrupulozno širiti laž o Mađarskoj, ali Soroseva tvrdnja da u nekim seoskim naseljima u Mađarskoj ne postoji tajno glasovanje “nadilazi sve”.

Orban se referirao na Sorosevu kolumnu u kojoj je taj samoprozvani filantrop u članku pod naslovom “Europa se mora suprotstaviti Mađarskoj i Poljskoj” napisao da “Orban vrši gotovo potpunu kontrolu u ruralnim krajevima, gdje živi većina stanovništva. On kontrolira informacije koje dobivaju, a glasovanje u mnogim selima nije tajno. Oporba praktički ne može prevladati”.

Govoreći o sukobu s Europskom unijom glede takozvane “vladavine prava”, Orban je poručio kako se ne radi o tome da EU ne želi dati novac siromašnijim zemljama članicama jer Mađarska sebe može samostalno financirati budući da je kreditno neovisna od Bruxellesu.

“Možemo provesti sav razvoj. Programi razvoja pokrenut će se na proljeće, neovisno o Bruxellesu”, rekao je Orban, dodajući kako je, iako nije zadovoljan nedavnim zajmom koji je Mađarska morala uzeti, financijska rezerva nužna zbog rasprava o politikama EU”, kazao je Orban.

Soros je nedavno u intervjuu mađarski oporbeni dnevnik Nepsava izjavio da su Poljska i Mađarska ‘unutarnji neprijatelji’ Europske unije. On smatra kako su Viktor Orban i Jaroslaw Kaczynski demokratski izabrani političari koji su okupirali svoje države.

Samo dan prije te izjave LGBT aktivisti su se u Varšavi popeli na kip Isusa Krista i oskvrnuli ga “Duginom zastavom”. Idućih dana oštećene su neke crkve i brojni kipovi pape Ivana Pavla II. Vjernici i navijači morali su sami sprječavati upade prosvjednika u crkve. Nasilje je eskaliralo, zahvaljujući teorijama zavjere koje su dobile podrške iz Njemačke, a prema kojima u Poljskoj postoje “zone u kojima je zabranjen ulaz ‘LGBT osobama’”.

Lijevi aktivisti organizirali su prosvjede diljem Poljske i zbog odluke Ustavnog suda da pobačaj bolesnog djeteta nije u skladu s Ustavom, čime je zabranjen eugenički pobačaj.

Izvor: narod.hr