ZAGREB (IKA)

Papinska misijska djela Hrvatske i Bosne i Hercegovine pripremile su materijale namijenjene misijskoj animaciji djece u župnoj zajednici tijekom došašća 2020. godine. Cilj je pripremiti djecu za Dan svetog Djetinjstva, koji se slavi na Bogojavljenje, 6. siječnja. Na taj dan svi prijatelji misija, a osobito djeca, imat će prigodu, molitvama i darovima, pomoći djeci diljem svijeta.

Papinsko misijsko djelo sv. Djetinjstva organizirano je u više od 150 zemalja svijeta i već 177 godina djeluje kao kršćanski pokret za pružanje duhovne i materijalne pomoći najmlađima. Tako je, od osnutka do danas, Djelo sv. Djetinjstva, u početku maleno, izraslo u veliko i razgranato je po cijelome svijetu. Danas godišnje pomaže milijunima djece u različitim misijskim zemljama – izgradnjom škola, sirotišta i bolnica i pomaganjem različitih dječjih projekata po župama i prehranom.

Za ovaj advent pripremljena je brošura s mnoštvom animacijskih materijala. U njoj su materijali za pripremu pjevača Betlehemske zvijezde, kateheza za osnovnu školu, igrokaz, prijedlog za kreativne radionice, meditacije na otajstva misijske krunice, priprema za advent u obitelji, homilija i molitva vjernika za Bogojavljenja…

Ove će godine djeca i mladi živjeti četiri tjedna došašća uz dječaka iz Misije Tatale, u Gani, gdje djeluje hrvatski misionar don Ivan Stojanović. Iz tjedna u tjedan dječak će im pričati o svojoj obitelji, o svojoj školi, kako kod njega slave misu i Božić. Na taj način naša će djeca moći usporediti svoje iskustvo s njegovim.

I ove godine mali misionari pripremat će se za Božić uz misijski adventski kalendar. U njemu, uz molitvu, svakodnevno im je predložena djelatna ljubav, kroz zahvalnost, dijeljenje, pomoć, pozdrav i znanje. Djeca će upoznati Ganu i preko karte, sa zanimljivim činjenicama o toj zemlji.

Napravljen je i animacijski plakat. Župne zajednice ili škole mogu ga dodatno naručiti, kao i misijske kutijice i misijske narukvice, i na takav način poticati djecu da daruju njihove vršnjake u misijama.

Svi materijali dostupni su također i na web i Facebook stranicama Papinskih misijskih djela Hrvatske (www.misije.hr).