Stotine djece danas su živa zbog zakona koji nalažu autosjedalice kao obavezne za svu malu djecu. Ali također zahvaljujući tim zakonima stotine tisuća djece nikada nisu rođena. Istraživači Jordan Nickerson s MIT-a i David Solomon s Bostonskog sveučilišta istražili su učinak zakona o autosjedalicama na veličinu obitelji. Pronašli su dokaze da ti zakoni navode značajan broj obitelji da se zaustave na dvoje djece.

Ako imate iskustva s dječjim autosjedalicama i djecom u autosjedalicama, sigurno znate na koji način suzbijaju želju za većom obitelji. Pokušajte obaviti kupovinu s više zaustavljanja s djecom. Ako imate dvogodišnjaka i četverogodišnjaka u autosjedalicama, kopčate i otkopčavate i zatežete i zakopčavate i otkopčavate dvije kopče na remenu svakog djeteta u pet točaka. Kad je mališanu vrijeme da uđe ili izađe iz auta jedva se provlači pokraj svoje autosjedalice koja je jako blizu naslona vozačkog sjedala. Djecu morate dugo voziti smjeru suprotnom od vožnje što onemogućava da im dodate dudu ili uspostavite kontakt očima u retrovizoru. Što ako idete na izlet ili ako želite voziti svoju bebu sa sestrom i petogodišnjim nećacima koje vodite na igralište? U više navrata instalirate i deinstalirate ova sjedala za koja vam garantiraju da će ubiti vašu djecu ako se ne privežu snagom bodybuildera i ne budu savršeno paralelna sa zemljom. Zaboravite na to da samo skoknete nekamo, a zatim i na jednostavnu vožnju taksijem ili iznajmljivanje automobila.

Nickerson i Solomon procijenili su da su “ovi zakoni spriječili samo 57 smrtnih slučajeva djece u SAD-u 2017. godini”. Naravno, 57 dječjih života djece godišnje vrijedno je i izvan svakog računovodstva, ali ti zakoni dolaze uz  cijenu: “Istodobno, ovi su zakoni doveli do trajnog smanjenja za približno 8 000 rođenih u [2017] i 145 000 manje rođenih od 1980, s tim da je 90% ovog pada bilo od 2000.” Istraživači su otkrili da zakoni o sigurnosnim pojasevima imaju najveći kontracepcijski učinak među majkama dvoje djece jer ne možete smjestiti treću autosjedalicu u klasičan automobil. Kupovina auta s više sjedala tretira se kao luksuz i često financijski nije dostupna brojnim obiteljima. Autoindustrija prati ovaj trend te je sve slabija ponuda obiteljskih automobila s više sjedala. U državama i obiteljskim situacijama u kojima najstarije dijete ne mora biti u autosjedalici, vjerojatnije je da će se obitelj odlučiti na treće dijete. Kada se pitate zašto su obitelji danas manje, pogledajte stražnje sjedalo obiteljskog automobila.

Izvori:

Washington Examiner, Timothy P. Carney

Mercatornet

Coldstream Business and Tech

Znanstveni rad Jordan Nickerson, MIT – Sloan i David H. Solomon, Boston College – Carroll School of Managemen, napisan 31.7.2020 pročitajte ovdje

Izvor: frendica.hr