BRIŠEVO (IKA)

U filijalnoj spomen-crkvi sv. apostola Petra i Pavla u raseljenom selu Briševo, u župi Stara Rijeka kod Ljubije, u četvrtak 25. srpnja liturgijski je obilježena 27. obljetnica mučenja i svirepog ubijanja 68 domaćih katolika, žitelja tog hrvatskog sela.

Koncelebrirano misno slavlje zajedno sa župnikom Stare Rijeke vlč. Borisom Ljevakom, nekadašnjim dugogodišnjim župnikom te župe preč. Adolfom Višatickim te sa svojim tajnikom vlč. Zlatkom Matićem predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica.

Na misi je sudjelovalo – zajedničkom molitvom i pjesmom – oko 150 vjernika, mahom potomaka, rodbine i susjeda pobijenih Briševljana, koji uglavnom žive u Hrvatskoj i drugim europskim zemljama, a ovom prigodom se redovito nađu u rodnom kraju.

Prije misnog slavlja pred kenotaf s imenima svih žrtava na zidu crkvene lađe, položeni su vijenci i cvijeće, te zapaljene svijeće. Na misi su sudjelovali i Marina Pendeš, ministrica obrane u Vijeću ministara BiH sa svojom pratnjom i akademik Zlatko Kramarić, generalni konzul RH u Banjoj Luci, s osobljem konzulata, a stigla je i 15-člana delegacija gradića Mori iz Talijanske biskupije Trento, dugogodišnji dobročinitelji župe Stara Rijeka.

Na početku misnog slavlja župnik vlč. Ljevak izrazio je dobrodošlicu svima nazočnima te podsjetio na žalosni povod zbog kojeg su se svi okupili na tom mjestu.

U propovijedi, polazeći od svetopisamskih čitanja, biskup je glavnu pozornost posvetio potrebi i spremnosti, odnosno nespremnosti na praštanje zločincima, te odlučnosti na trajno poštivanje svijetle i svete uspomene briševačkih žrtava, zbog njihovog svjedočenja za Krista i njegovo Evanđelje.

Biskup je pojasnio da se „istinsko mučeništvo ne događa bez Božjeg plana s nama ljudima. Bog nas – preko takvih – za nas zagonetnih stepenica privodi k sebi bliže“. „Dužno čašćenje spomena na nevine briševačke žrtve treba biti obveza svakog potomka tih žrtava, ali i svih članova Crkve u tom kraju, kao i u cijeloj biskupiji, pa i zemlji“, naglasio je biskup.

Pri kraju mise biskup je izmolio pred kenotafom žrtava posebne molitve, nakon što je župnik pročitao njihova imena.

Pred crkvom, ispred velikog spomen-križa izmoljene su zajedno molitve za sve pokojne, a nazočnima su se obratili i mladi načelnik talijanskog gradića Mori te predsjednik Udruge „Briševo-Dobri“ Zdravko Marijan. Ta je Udruga organizirala u dvorištu crkve i „gozbu ljubavi“ za sve nazočne na misi.