ZAGREB (IKA)

Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske te 29. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske svečano su obilježeni 27. i 28. svibnja. Vojni biskup Jure Bogdan predslavio je misu zadušnicu za stradale u Domovinskom ratu, objavljeno je na mrežnim stranicama Vojnoga ordinarijata.

U četvrtak 28. svibnja u crkvi Sveta Mati slobode na zagrebačkom Jarunu vojni biskup Jure Bogdan predslavio je misu zadušnicu za stradale u Domovinskom ratu. U koncelebraciji bili su generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, biskupski vikar za pastoral MORH-a don Slavko Rajič, biskupski vikar za pastoral MUP-a fra Frane Musić, župnik župe Duha Svetoga na Jarunu don Danijel Vidović SDB te brojni drugi vojni i policijski kapelani.

Na misi su se okupili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, savjetnik predsjednika Republike Hrvatske Dragan Lozančić, državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, drugi državni, vojni i policijski dužnosnici, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja. Liturgijsko pjevanje predvodila je klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice.

Na početku euharistijskog slavlja, biskup Bogdan pozdravio je sve okupljene i čestitao im Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske, 29. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske i Dan državnosti.

U propovijedi osvrnuo se na pročitano Evanđelje (Iv 17, 20 – 26) koje stavlja pred nas Isusovu velikosvećeničku molitvu za jedinstvo učenika i svih kršćana. Isus tu usrdnu molitvu upućuje svome Ocu uoči svoje muke i smrti, stoga je ona ujedno i Njegova oporuka – posljednja riječ učenicima. Važnost jedinstva za koje Isus moli i koje proizlazi iz savršenog jedinstva i ljubavi između Boga Oca i Boga Sina, biskup je objasnio riječima: “Tek jedinstvom u vjeri i ljubavi, učenici mogu biti pred svijetom vjerodostojni. Mogu biti istinski svjedoci Božje ljubavi i istine Isusa Krista u svijetu.” Istaknuo je kako Isus u trenutku kada se oprašta od svijeta, u svojoj posljednjoj molitvi – “Da svi budu jedno…” – ne moli da Njegovi učenici budu pošteđeni teškoća, već ustrajno naglašava i moli za sklad i jedinstvo.

“Kad danas razmišljamo o Domovinskome ratu (…) jasno nam je da su naše temeljne vrijednosti bile jedinstvo i zajedništvo. Jedinstvo demokratskog izbora samostalne slobodne države i zajedništvo u obrani vlastitog izbora, i pod cijenu vlastitoga života. Jedinstvo i zajedništvo garancija su budućnosti života Crkve kao Isusove zajednice. Ova Isusova poruka i ova Isusova poduka, trajno su nam nadahnuće i pokazatelj kako jedinstvo i sklad jednoga naroda, uvažavanje i poštivanje istinskih vrijednosti, poštujući različitosti, donose rezultate i garancija su bolje budućnosti”, rekao je biskup i zaključio: “Dao Bog svima nama da taj put shvaćamo i živimo trajno tu gdje nas je Providnost postavila da svjedočimo vjeru.”

Sudionici misnog slavlja uputili su se zatim u procesiji do spomen-obilježja “Pietà Croatica”, gdje su visoki uzvanici uz mirozov položili vijenac i zapalili svijeće za poginule i preminule hrvatske branitelje, odavši im počast i zahvalu, a biskup Bogdan je izmolio molitvu odrješenja.

U sklopu svečanog programa u srijedu 27. svibnja otvoren je novoizgrađeni smještajni objekt „Vukovar“ na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“. Svečanosti su nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora dr. sc. Miroslav Tuđman, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-bojnik Siniša Jurković te drugi visoki vojni i civilni uzvanici. Svečanim rezanjem vrpce, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorio je objekt te je upriličen prvi obilazak i blagoslov objekta koji je izmolio generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo.