28. svibnja obilježava se godišnjica dramatičnih događanja na Trgu Svetog Marka, kada je hrvatska policija krenula silom na hrvatske branitelje, invalide iz Domovinskog rata i žene te silom upada u katoličku crkvu.

Tada su hrvatski branitelji iz Savske došli ujutro na Trg sv. Marka dati potporu Imunološkom zavodu, a nakon što su radnici otišli, tridesetak branitelja podiglo je suncobrane i donijelo stolice, tražili su razgovor s premijerom Milanovićem. Premijer ih je međutim ignorirao i nakon sjednice otišao u Rovinj. Hrvatski se branitelji navečer nisu htjeli udaljiti s Trga sv. Marka, pa je oko 22 sata na Trgu zavladalo opsadno stanje, a branitelji invalidi svoju su sigurnost pronašli u crkvi sv. Marka.

Policija je svojim ulaskom u crkvu sv. Marka povrijedila načelo nepovredivosti crkvenog prostora, kao i pravo na neovisnost i samostalnost Katoličke Crkve te je narušila odnos između Republike Hrvatske i Katoličke crkve. Katolički svećenici nekoliko su puta stali između policije i branitelja štiteći svojim tijelima branitelje invalide.

Dalje, policija je zatvorila sve izlaze iz crkve sv. Marka, onemogućila pristup svima koji su utočište potražili u crkvi, te su branitelji noć proveli u hladnoći, bez hrane i vode.

Izvor: narod.hr