O sutrašnjem početku štrajka u školama i propalim pregovorima s Vladom za RTL je govorio Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Komentirao je reakciju premijera Andreja Plenkovića koji je rekao da se čudi što su sindikati najavili štrajk. “Čudim se što se premijer čudi. Štrajk je rezultat toga što nismo uspjeli postići dogovor o svojim zahtjevima”, rekao je Mihalinec i podsjetio da su tražili povećanje koeficijenta složenosti poslova u sustavu osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.

“O tome smo vodili razgovore od listopada prošle godine s Ministarstvom i ministricom Divjak i njezinim timom. Ministrica Divjak je to komunicirala s premijerom Plenkovićem i njegovim timom”, kazao je Mihalinec, prenosi RTL.

Na napomenu kako ministar rada Josip Aladrović tvrdi da se nikada o tome nije razgovaralo, Mihalinec kaže da je Aladrović novi ministar. “Pa kao novi ministar nema tu memoriju da se o tome već godinu dana raspravlja. Na dva sastanka s predsjednikom Vlade smo o tome raspravljali i na dva sastanka u Vladi smo kazali da dva posto povećanja osnovice ne ide samo zaposlenima u obrazovanju već svima zaposlenima u javnim službama i da je to rezultat prošlogodišnjeg dogovora”, kazao je Mihalinec i dodao kako su do ta dva posto došli nakon najave štrajka i u mirenju s Vladom.

“To smo postigli u mirenju, a ne zato što je Vlada to željela dati. To čuđenje me pomalo čudi”, kazao je Mihalinec.

“Još veće čuđenje bilo je danas. Zamislite, godinu dana razgovarate o koeficijentima i predstavnik Vlade u mirenju kaže: Ne, Vlada u mirenju uopće ne želi razgovarati o koeficijentima. To je čudesno”, rekao je Mihalinec.

Treba li djecu sutra slati u školu?

Na pitanje trebaju li roditelji sutra djecu poslati u školu Mihalinec je kazao da “kada je štrajk, to nije normalna situacija”. “To je situacija kada u školama i obrazovnim ustanovama ne radi nitko. Ovaj puta je štrajk za sve i očekujemo da će svi sudjelovati u štrajku osim onih koji moraju raditi po kolektivnom ugovoru, to su kotlovničari, oni koji vode centralno grijanje i oni koji rade kod podjele hrane u učeničkim domovima”, kazao je Mihalinec i dodao da ravnatelji moraju dati upute tko će raditi.

“Ravnatelj treba procijeniti treba li zvati djecu u školu ili ne. Ako procijeni da nitko u školi neće raditi, čemu zvati djecu i raditi kaos ispred škole? On jedino može otvoriti vrata, zamoliti štrajkaški odbor da odredi nekog nastavnika koji će čuvati djecu u nekoj prostoriji i dati im da se igraju, ali nitko neće voditi nastavu”, kaže Mihalinec i predlaže roditeljima da očekuju poruke ravnateljima.

Komentirao je i navode ministra financija Zdravka Marića da za njihove povišice nema novca.

“Ministar financija je prošlog tjedna u Saboru s oduševljenjem objašnjavao kako su unatoč Uljaniku u suficitu proračuna prošle godine, a ove godine je već milijardu i nešto kuna i još će biti… do kraja godine poduplati. Znači novca će biti. Samo za koga?”, kazao je Mihalinec te dodao da će sutra sve škole biti u štrajku, a idućih dana bit će u štrajku škole samo u nekim županijama.

Svakoga dana će otkrivati koje će županije štrajkati idući dan.

Reproduktor videozapisa

Izvor: narod.hr/RTL