Foto: GettyImages

Mađarski ustavni sud donio je ovaj mjesec presudu da su katolici povrijeđeni bogohulnim performansom koji su 2016. godine izveli aktivisti ispred poljskog veleposlanstva u Budimpešti.

Ustavni sud je u svojoj presudi istaknuo kako je nužno “napraviti razliku između kritike vjerske zajednice i ismijavanja religije. Izražavanje mišljenja ismijavanjem članaka vjere, vjerskih simbola, vjerskih radnji ili obreda može se ograničiti kako bi se zaštitilo dostojanstvo vjerske zajednice i dostojanstva njezinih članova”.

Naime, aktivisti su 2016. u sklopu prosvjeda protiv prijedloga zakona kojim bi se potpuno štitio život nerođene djece u Poljskoj izveli performans u kojem je mladić, odjeven u biskupsko ruho, izvadio bijelu tabletu iz plastične vrećice s natpisom “abortivna pilula” te je, oponašajući svetu pričest, stavio na jezik drugih prosvjednika istovremeno govoreći “tijelo Kristovo”.

Organizacija Centar za ljudsko dostojanstvo tužila je aktiviste navodeći da su performansom povrijedili ljudsko dostojanstvo vjernika katolika te slobodu vjeroispovijesti. U prvostupanjskoj presudi sud u Budimpešti je presudio u korist aktivista. Nakon žalbe Centra za ljudsko dostojanstvo, Regionalni prizivni sud je u drugostupanjskoj presudi izrekao novčanu kaznu aktivistima u iznosu od 600 tisuća forinti (oko 12 tisuća kuna). Tužba je potom stigla do Vrhovnog suda koji je 2019. potvrdio prvostupanjsku presudu i oslobodio krivnje optužene aktiviste.

Vrhovni sud se u svom obrazloženju pozvao na “snažnu poziciju crkve i njezinih članova u društvenoj raspravi o pobačaju, u kojoj članovi vjerske skupine slično javnim osobama moraju u velikoj mjeri podnijeti snažne kritike”.

Međutim, Gáspár Frivaldszky iz Centra za ljudsko dostojanstvo te još dvije osobe pokrenuli su tužbu pred Ustavnim sudom protiv presude Vrhovnog suda, tvrdeći da je presuda u suprotnosti s ustavnim odredbama da sloboda izražavanja ne smije vrijeđati ljudsko dostojanstvo ili dostojanstvo vjerskih zajednica.

Početkom veljače 2020, nakon gotovo pet godina od kada je podignuta prva tužba, mađarski ustavni sud jednoglasno je ukinuo presudu Vrhovnog suda i presudio da su performansom povrijeđeni katolici.

Riječ je o presedanskoj odluci čije će obrazloženje zasigurno imati utjecaj i u drugim europskim zemljama.

Prijevod presude na engleski možete pročitati ovdje:

LoaderLoading…
EAD LogoTaking too long?
Reload Reload document

Open Open in new tab

Izvor: narod.hr