Kao dio mađarskog programa pomoći, Vlada Victora Orbana donirat će 30.000 eura za obnovu crkava koje su ilegalni imigranti uništili na grčkom otoku Lezbos, priopćeno je iz Vlade.

Ove godine ilegalni migranti na otoku su demolirali nekoliko svetih mjesta, a navodno takve napade koriste kao nasilni oblik protesta protiv činjenice da grčke vlasti sprečavaju ilegalnu migraciju prema zapadnoj Europi. Uslijed djela vandalizma ozbiljno je oštećeno nekoliko liturgijskih predmeta i inventara crkava.

U blizini grada Moria na Lezbosu u ožujku je napadnuta crkva Hagis Georgios, a zatim u travnju i crkva svetog Rafaela. Šteta je uključivala razbijena vrata i razaranja u crkvi.

To nisu bili prvi napadi na crkve u Grčkoj, je su i crkvu Hagios Haralambos na Chiosu oštetili ilegalni migranti koji su zapalili oltar crkve i uništili njenu unutrašnjost.

>(FOTO) Orban: ‘Pružamo progonjenim kršćanima domove, bolnice i škole, a zauzvrat nam daju ono što Europi najviše treba’

“Držimo da se pomoć mora dati tamo gdje postoje problemi, umjesto da se problemi dovode ovdje”, poručeno je iz Ureda premijera Orbana.

Državni ministar za pomoć progonjenim kršćanima i provedbi programa pomoći Tristan Azbej objavio je dvije fotografije vandaliziranih crkava i napisao: “Nadam se da će se proširiti naše poruke o zaštiti kršćanske baštine i ilegalnoj migraciji”.

Tristan Azbej ن@tristan_azbej

⛪️ As part of the @HungaryHelps Program, we’re contributing USD 30000 to the refurbishment of churches vandalized by immigrants on the Greek island of Lesbos. I hope our messages about protecting Christian heritage & about illegal migration get through. https://www.kormany.hu/en/prime-minister-s-office/news/hungary-helps-programme-to-support-refurbishment-of-churches-vandalised-by-migrants-in-greece 

Prikaži sliku na TwitteruPrikaži sliku na Twitteru
Broj osoba koje o tome govore: 688

Podsjetimo, na Lezbos se nalazi 25.000 ilegalnih migranata, a migrantski kampovi su pretrpani. Stanovnici godinama rutinski protestiraju protiv dolijeva migranata koji stižu na njihov otok.

Izvor: narod.hr