VATIKAN (IKA)

Papa Franjo je u ponedjeljak 18. svibnja ujutro slavio misu u kapeli Sv. Sebastijana u Bazilici Sv. Petra prigodom obilježavanja stote obljetnice rođenja svog predšasnika sv. Ivana Pavla II.

Ispod oltara u kapeli Sv. Sebastijana nalazi se sarkofag s tijelom pokojnog poljskog Pape. Zajedno s Papom koncelebrirali su Papin generalni vikar za grad Vatikan kardinal Angelo Comastri; mons. Piero Marini koji je 18 godina bio glavni ceremonijar liturgijskih slavlja tijekom pontifikata Ivana Pavla II., potom Papinski djelitelj milostinje poljski kardinal Konrad Krajewski i poljski nadbiskup Jan Romeo Pawlowski. Misu su prenosili kanali internetskih mreža te je bila dostupna cijelom svijetu.

U propovijedi je papa Franjo, osvrnuvši se na djelo sv. Ivana Pavla II., istaknuo kako je činjenica da je Bog prije stotinu godina izabrao čovjeka koji će voditi Crkvu, dokaz da Gospodin ljubi i pohodi svoj narod. Na primjeru Karola Wojtyle Papa je objasnio koje vrline moraju krasiti dobrog pastira, a to su u prvom redu: molitva, bliskost s narodom i ljubav za pravdu. Ivan Pavao II. bio je, prema njegovim riječima, Božji čovjek, koji je mnogo molio. Znao je da je prva biskupova zadaća molitva. Blizina je bitna Božja oznaka. Bog stoji uvijek uz čovjeka. I Ivan Pavao II. bio je čovjek bliskosti ljudima. Proputovao je cijeli svijet, jer želio je posjetiti i upoznati svoj narod. Ako pastir nije blizu svom narodu, onda nije pastir, već samo upravitelj, ustvrdio je Papa i istaknuo kako je Ivan Pavao II. bio uz velike i male, uz bliske i udaljene. Ljubio je i pravdu. Tražio je socijalnu pravdu, pravdu među narodima, pravdu koja je bila sposobna reći ratu „ne“. Bio je svjestan da nema pravde bez milosrđa. One idu skupa, primijetio je papa Franjo i dodao kako je papa Wojtyla poduzeo mnoge korake kako bi ljudi shvatili Božje milosrđe, što se posebno očitovalo u štovanju svete Faustine Kowalske, koju je on proglasio blaženom i svetom. Zahvaljjuući njemu 2000. je uvedena na drugu uskrsnu nedjelju svetkovina Božjeg milosrđa. Papa je na kraju pozvao vjernike da se mole kako bi nam Bog podao milost molitve, bliskosti i pravde, dok je zbor izveo himnu jednog Svjetskog dana mladih, jer je i to bio dar, što ga je Crkvi darovao sv. Ivan Pavao II.