Pogledajte kako je diljem Hrvatske proslavljena svetkovina Velike Gospe.

Marija Bistrica

Predvodeći središnje misno slavlje svetkovine Velike Gospe u u nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, kardinal Bozanić je u propovijedi, među ostalim, naveo da svetkovinu Velike Gospe rado nazivamo i hrvatski ljetni Božić. „Svetkovina Marijina Uznesenja dušom i tijelom na nebo, udiže naš pogled prema visinama sve do neba, usredotočuje naše misli i diže našu dušu prema raju, prema vječnosti. Rođeni smo, dakle da kod Boga vječno živimo.”

Spomenuo se kardinal Bozanić i sadašnjeg vremena, obavijenog teškoćama prouzrkovanim virusom Covid-19. „I mi, u današnje vrijeme, u vrijeme sadašnjih kušnji, pritisnuti raznim nedaćama, molimo Boga da nam po zagovoru presvete Bogorodice Marije i bl. Alojzija Stepinca, udijeli milost pokore i obraćenja, mir duše i tijela da nas i sav svijet oslobodi od pandemije bolesti koronavirusa”, rekao je kardinal te naveo da su vjernici i u prošlosti, u vremenima haranja kuge, ustajali i hitali Mariji tražeći njezin zagovor kod Boga te da isto čine danas.

Veliko Rujno

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić predslavio je euharistiju na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije ispred crkve Velike Gospe na Velikom Rujnu „na veličanstvenoj visoravni Velebita“. Tu je crkvicu na uzvisini od približno 1000 metara nadmorske visine kardinal Franjo Kuharić odredio marijanskim svetištem hrvatskih planinara koji su pridošli iz cijele Hrvatske također sudjelovali u misnom slavlju.

„Marijanska svetišta su izvrsne škole duhovnosti, lječilišta duša i mjesta posebnih vjerničkih nadahnuća. Ona najbolje oslikavaju dušu duše hrvatske“, poručio je zadarski nadbiskup Puljić. „U Mariju su položena silna nebeska obećanja i ostvarene Božje nakane, osobito glede Božjeg plana o dostojanstvu žene i majke u društvu, Crkvi i narodu“, istaknuo je nadbiskup Puljić, te je u propovijedi govorio o ženi i majci kao „velikom prirodnom otajstvu koja je izvor života, nositelj najvišeg altruizma, nesebičnosti i požrtvovnosti“.

Uz svetkovinu Marijina uznesenja, mons. Puljić rekao je da nas „Velika Gospa podsjeća na istinu naše vjere da je Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena na nebo. To je završnica njezina Bogu predanog života. Bog je već na početku povijesti u Marijine ruke predao nadu ljudi. Marija je bila i ostala stijeg naših pobjeda i stalan poticaj naših obnova“, istaknuo je mons. Puljić.

Sinj

U svetištu Gospe Sinjske svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić. „U mentalitetu mladosti, ljepote, uspjeha, konkurencije, gdje se čovjek vrednuje po društvenom statusu i imanju, osobe treće i četvrte životne dobi ne samo da su periferija, nego se ponekad na njih gleda kao na teret društva. Djed i baka, nisu teret nego obiteljsko blago i društveni kapital. Oni nas obogaćuju, ne samo pokretnom i nepokretnom imovinom, nego svojom životnom mudrošću, kao i duhovnim i moralnim vrednotama. Neke stvari se očito mijenjaju, kao npr. stil odijevanja danas nije jednak onomu iz vremena naših djedova i baka. No, ono što je djeda i baku odredilo i nosilo kroz život: ljubav, solidarnost, poštenje, dobrota, pomirenje, briga za ugrožene, vjera u Boga i ljubav prema svojoj Domovini, to trajno ostaje. Oni su škola mudrosti i svetište života. Oni ne pripadaju drugom vremenu, nego žive u našem vremenu. Mi smo kontinuitet njihova života – njihove mladice na obiteljskom stablu“, poručio je u propovijedi mons. Barišić, naglasivši kako ne smijemo dopustiti da nama ovlada „virus“ isključivanja osoba kao tereta zajednice jer tako postajemo nesigurno i problematično društvo.

Zahvalivši bakama i djedovima na svjedočanstvu ljubavi prema Bogu, bližnjima i Domovini, mons. Barišić je zaključio: „Majko Marijo, povedi nas putem pohođenja, susreta i zagrljaja generacija, prije svega u našim obiteljima! Neka nas tvoj pohod približi međusobno kako bi i u nama zaigralo srce od radosti što pripadamo jedni drugima. Naša Gospe Sinjska, svim sinovima i kćerima, djeci i unucima, pomozi da budu ponos i radost svojih djedova i baka!”

Aljmaš

U Gospinu Aljmašu, nadbiskupijskom Svetištu Gospe od Utočišta središnju hodočasničku misu u 10 sati predvodio je nadbiskup đakovačko-osječki, mons. Đuro Hranić. „Izražavam svoju radost zbog svakoga od vas i sve vas od srca pozdravljam; sve vas dragi hodočasnici Aljmaškoj Gospi od Utočišta. Pozdravljam sve svećenike i bogoslove te časne sestre redovnice. Ispovijedamo vjeru da je Isusova Majka Marija, na temelju privilegija koji je povezan s njezinom jedinstvenom ulogom koju je kao Bogorodica imala u povijesti spasenja, na kraju svoga zemaljskog života bila dušom i tijelom uznesena u nebesku slavu, što je cilj i našega ljudskoga zemaljskoga hodočašća“, rekao je nadbiskup Hranić uvodeći u misu, navodi HKM.

U homiliji je naveo: „Da bismo razumjeli Marijino uznesenje, moramo se usredotočiti na Uskrs, na središnje otajstvo našega spasenja. Uskrs je vjera u vječni život. Ovdje na zemlji toga života nema. Doživljavamo ga tek u fragmentima, u nagovještaju i slutnji punine, u očima druge osobe pune dobrote ili u radosnim očima ljubljene osobe, u očima majki, očeva, liječnika, medicinskih sestara, službenika i zanatlija – svih onih koji se trude pomoći bližnjima, umanjiti njihov strah te uvećati njihovu nadu i radost.“

Vrpolje

Misno slavlje u marijanskom svetištu Šibenske biskupije Vrpolju predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. U homiliji je istaknuo kako je Marija majka koja nas spaja. „Spaja nas danas u divno zajedništvo ljubav nebeske Majke koja grli svu svoju djecu koja se njoj u pomoć utječu. Spaja nas danas naša pobožnost prema Kraljici neba, Uznesenoj na nebo, i čini od nas svih jednu obitelj, Kristovih vjernika po Marijinim svetištima, ovdje u Vrpolju i diljem Domovine i svijeta“.