Grubori , 25.08.2020. Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na komemoraciji u Plavnom i Gruborima. Na slici Miorad Pupovac. foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

U Gruborima se obilježava 25. godišnjica zločina nad srpskim civilima, a na komemoraciji su žrtvama odali počast potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Boris Milošević, predsjednik Zoran Milanović te predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Okupljenima se prvo obratio Milorad Pupovac koji se osvrnuo na stradanja na tom području prije 25 godina.

“Na području sela Plavno ubijeno je najmanje 24 ljudi, stanovnika ovog sela i njegovih zaseoka, mahom starije ili izrazito starije dobi. Ubijeni su dok su čuvali stoku, radili svoje poslove u polju ili ležali u bolesničkoj postelji. Ubijeni su i s rukama podignutim u zrak. Nisu bili vojnici ni naoružani, nisu se mogli ni obraniti. Nažalost, ubijali su ih pripadnici Hrvatske vojske i policije”, rekao je Pupovac i pozdravio one koje se u Plavno i Grubore vraćaju nakon 25 godina.

>6 srpskih žrtava u selu Grubori i oko 6650 hrvatskih civilnih žrtava u Domovinskom ratu – odaje li se dostojna počast i jednima i drugima?

“Trebalo je proći četvrt stoljeća da bi ovdje danas bilo tridesetak onih koji su izbjegli ’95.”, rekao je i dodao: “Možemo samo zamisliti koliko bi ih bilo da smo politički iskorak napravili prije. Možemo samo žaliti za vremenom i ljudima koje je ova zemlja izgubila i koje ne prestaje gubiti”.

Tomo Medved izrazio je suosjećanje zbog gubitka u ime Vlade RH, prenosi Večernji list. Ustvrdio je da je nužno ulagati u izgradnju društva i rekao kako su ovakve komemoracije prilika da se zajedno oda počast jer je svjestan kako članovima obitelji žrtava nije lako biti ovdje i svega se prisjećati.

Dodao je i kako sudbinu Grubora dijele i druga brojna mjesta u kojima su stradali i hrvatski i srpski civili.

“Hrvatska se i danas oporavlja od posljedica nametnutog nam rata”, rekao je i nastavio: “Hrvatska kao pobjednik u Domovinskom ratu žali zbog svih stradalih i naša je dužnost iskazati pijetet prema žrtvama”.

Na komemoraciji se okupljenima obratio i predsjednik Zoran Milanović koji je rekao kako je ovaj događaj izazvao osjećaj “moralnog užasa”.

“Lako je sada govoriti da nitko nije osobno odgovarao, a zna se koja je postrojba ovdje bila”, rekao je pa ustvrdio kako je vrijeme da se odnosi dvije nacije, koje su vrlo slične, promijene i da se prekine ono što ih je dosad obilježavalo.

Izvor: narod.hr/Večernji list