Ti si Petar – Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga. Središnja poruka ove nedjelje. Proslavila je Crkva jučer jednog svetog papu. Sveti Pio X. – siromašni i ponizni papa iz seljačke obitelji je bio. Dana 4. kolovoza 1903. izabran je za papu i tu je službu prihvatio s oklijevanjem, jer se nije smatrao doraslim tako visokoj zadaći. Ali svojom voljom i Božjom providnošću koja je baš njega u tim isto težim vremenima za Crkvu postavila za papu,ispunio je svoj zadatak i Crkvi donio mir i nastavak puta stopama Isusa Krista.

Bilo je to vrijeme slično današnjem kada su mnogi na početku novog stoljeća zahtjevali „modernizaciju“ Crkve, da mora biti i ponašati se u skladu sa vremenom. Prihvaćati nove zamisli mijenjajući doktrinu i nauk. Sam Bog upravlja sa Crkvom koja na svom putu biva kušana i u tim kušnjama često pada dovodeći u pitanje povjerenje mnogih u Njeno poslanje. Svjedoci smo da su mnogi popustili tim kušnjama,od običnih vjernika pa do samih pastira Crkve. I pokušali udovoljiti svijetu. I danas je tako. Vidimo to iz rasprava koje potresaju Kristovu lađu. Udovoljava se raznim zahtjevima Vlada,udruženjima vjernika, stožerima, znanstvenicima i političarima…..I razni su tu uzroci,strah od napuštanja Crkve,manjak duhovnih zvanja, ucjene vlasti, pohlepa,pomanjkanje vjere……Međutim kako Bog upravlja Crkvom,nema straha za Njenu budućnost. Bog dopušta kušnje u kojima oni koji su slabije vjere otpadaju. I to možda izgleda strašno,ali ustvari nije. To je pročišćavanje u kojem ostaju najvjerniji. I bilo ga je kroz povjest. Tako su i nastale razne protestanske sekte koje sebi daju pravo nazivati se crkvama. I vidimo kakva im je budućnost. Nikakva! Pogledajte samo dokle je doveo njihov“modernizam“ i ugađanje svijetu. Za osobe koje oni nazivaju biskupima i svećenicima postavljaju ljude koji su javni grešnici, koji žive u istospolnim zajednicama,odbacuju nauk Isusa krista i ujedno optužuju jedinu,pravu i istinsku Crkvu i njene vjernike da su konzervativni,nazadni. Ako čujete da vam natko to govori budite ponosni. Jer to znači da ste ispravni,da ste na pravome putu pa taman bili u manjini. Vi slijedite Isusa. Oni su Ga izdali!

Apologetska udruga bl. Ivan Merz Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Današnje Evanđelje u kojem slušamo Isusovu poruku Petru kaže: „Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.« I što to ovdje nije jasno,koji dio Isusove poruke nije čitljiv i razumljiv onima koji slijede te lažne proroke u raznim sektama nazivajući se kršćanima? Presudna su ovo i teška vremena u kojima se bije duhovni boj za opstanak vjere i Crkve. Vidite to i sami. Istinskom vjerniku nije teško odabrati stranu. Strana je to Isusa Krista i Njegove Crkva koju je On osnovao. “Obnoviti sve u Kristu” bila je poruka svetog pape Pia X. Tu poruku trebamo slijediti. I ne trebamo se vele brinuti. Božja će providnost osigurati i u ovim vremenima dovoljno duhovnih pastira i upravitelja da Kristovu lađu,to jest Crkvu kroz ovu oluju izvedu na mirno more budućnosti,gdje će u slavi i veličanstvu sa vjernim narodom dočekati Kristov drugi dolazak i konačnu pobjedu. Mir vam i dobro!