Foto: Snimka zaslona

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta dr. sc. Stjepo Bartulica i Ivana Posavac Krivec iz SDP-a gostovali su u Točki na tjedan na N1 gdje su razgovarali o prekidu trudnoće na zahtjev, za što su povod bili događaji u Poljskoj u kojoj od 22. listopada, kada je Ustavni sud ukinuo eugenički pobačaj kojim se prekida život najviše djece s Downovim sindromom, traju nemiri. Cijelo civilizirano društvo u Poljskoj, vjernici, navijači i ostali građani, samoorganiziraju se ovih dana i brane poljske crkve od ekstremnih ljevičara koji ih žele oskvrnuti.

Govoreći o prosvjedima u Poljskoj, dr. sc. Bartulica ističe da nasilje nije rješenje.

“Kakva god bila odluka Ustavnog suda, treba je poštivati. Nasilje na ulicama nikad ne završi dobro i teško mi je gledati ove prizore da obični Poljaci moraju fizički štititi crkve i druge objekte. Što se tiče eugeničkog pobačaja, ova odluka se odnosi na eugenički pobačaj gdje je otkriveno da nerođeno dijete ima neku bolest, do sada je bilo opravdanje da se oduzme život tom djetetu”, istaknuo je dr. sc. Bartulica.

Kazao je kako želi živjeti u društvu u kojemu ima mjesta i za takve osobe.

“Nisu svi savršeno zdravi. Vidimo u ovim okolnostima koliko napora ulaže država da bi zaštitila živote građana i trebamo biti dosljedni i primijeniti slična načela na nerođenu djecu. Otkad se bavim ovim pitanjem, još nisam čuo dobar, uvjerljiv razlog zašto se smije oduzeti život nedužnoj osobi. Nitko nema pravo, po meni, odlučivati tko će živjeti, a tko ne. Ja sam za zaštitu svake ljudske osobe, bez iznimke. Svako nerođeno dijete ima pravo na život“, poručio je Bartulica.

SDP-ova zastupnica Posavac Krivec navodi kako zagovara potpuno različite opcije.

“Moja opcija je pro-choice, dakle mogućnost izbora. Ono što se događa u Poljskoj može se dogoditi i u nekim drugim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj. Riječ o zemlji koja je i do sada imala najrestriktivniji zakon o pobačaju gdje pobačaj ženama u Poljskoj ni na koji način nije mogao biti izbor. Ustavni sud je izrijekom rekao da u Hrvatskoj ne može doći do potpune zabrane pobačaja. U Poljskoj pobačaj nije zabranjen, ali je toliko restriktivno reguliran da je gotovo nemoguć za izvršavanje”, tvrdi Posavac Krivec.

 

Za Posavac Krivec problematičan je – priziv savjesti u Hrvatskoj.

“Imamo velik broj klinika u kojima su liječnici prizivatelji savjesti i dolaskom u tu klinku pobačaj nije moguće izvršiti, već vas upućuju na neke druge lokacije i trenutke. On je geografski nedostupan, što znači da Slavonija gotovo uopće ne izvršava tu uslugu, on je velikoj mjeri u drugom gradu po veličini – Splitu, nedostupan. Imamo klinike u Zagrebu gdje su liječnici gotovo potpuno pod prizivom savjesti i imamo cijenu koja onemogućava mnogim ženama da ga izvedu. Niz je drugih razloga zašto je za žene puno jednostavnije rješenje klinika u Brežicama, nažalost”, ustvrdila je Posavac Krivec.

SDP ponovno šalje zakon o prekidu trudnoće u proceduru te je Posavec Krivec pojasnila na čemu se temelji.

“Naša polazišna točka je zakon iz 1978. godine. Unutar okvira koji su bili 1978. trebalo je zakon modernizirati i uskladiti s novim postignućima u medicini i znanosti. Pobačaj nije ni ne treba biti rješenje za žene, pobačaj mora biti i ostati izbor u Hrvatskoj. Nužno je staviti naglasak na edukaciju i kontracepciju”, ustvrdila je i dodala da je sa ženama potrebno razgovarati o tome da se spriječi neželjena trudnoća.

“Moramo dati alate kojima ćemo zaštiti i ženu i njeno reproduktivno zdravlje”, dodala je.

Dr. sc. Bartulica osvrnuo se i na priziv savjesti.

“Nije slučajno da velik broj liječnika ne želi sudjelovati u tome. Nije to kao da se vadi zub pa idemo dalje. To je očito jedno vrlo sporno pitanje i rekao bih da priziv savjesti ne bi trebao biti doveden u pitanje. Ti liječnici žele sudjelovati u liječenju ljudi, a ne da oduzimaju nekome život i ne iznenađuje me to da mnogi ne žele sudjelovati. Nije slučajno da ljevica i sve ove udruge koriste sintagmu prekid trudnoće jer kada bi se govorilo točno što se događa djetetu u tom trenutku i opisivalo kao što jest – oduzimanje života, onda bi ljudima bilo puno nezgodnije opravdavati takvo nešto“, upozorio je dr. sc. Bartulica.

 

“Moramo se odgovorno ponašati prema međunarodnim dokumentima čiji smo potpisnici i Poljska i Hrvatska. Nemojmo se libiti reći da je Hrvatska sekularna država, ali sa snažnim političkim utjecajem Katoličke crkve. Od izbora do izbora vrlo je teško ovu temu staviti na dnevni red jer u njoj se otvaraju pitanja koja nisu dobrodošla za sadašnju političku opciju na vlasti. Mi ovdje pokušavamo taj politički segment staviti sa strane i govoriti o ovome zakonu kao o jednoj drugoj tematici. Možemo krenuti s medicinskog aspekta, ali prvenstveno s aspekta zaštite prava i nedozvoljavanje daljnje erozije zaštite prava žena”, ustvrdila je Posavec Krivec.

Izvor: narod.hr/n1