Foto: GettyImages

Polazak u školu najuzbudljiviji je trenutak djetinjstva, što govori i činjenica da se vjerojatno svatko od nas sjeća prvog dana u školskim klupama.

Danas se, više no ikad, pozornost pridaje kvaliteti školskih torbi. Pazi se da torba koju će dijete svakodnevno nositi na svojim leđima bude što lakša i anatomski prilagođena, jer posljedice mogu biti ozbiljne.

Sedam od deset prvašića nosi pretešku torbu

“Sedam od deset prvašića nosi pretešku torbu”, upozorio je za tiskani Jutarnji list Filip Bolčević, doktorand Kineziološkog fakulteta koji je proveo istraživanje o utjecaju nošenja školske torbe na zdravlje.

Prosječna težina torbe kreće se od 5,2 to pet kilograma. Bolčević upozorava da se, osim stresa zbog nove okoline i početka škole, djeca susreću sa dugotrajnim sjedenjem.

“Neodgovarajuće nošenje školske torbe kod djece predstavlja veliki problem, jer su djeci u toj fazi razvoja, mišići i kosti iznimno osjetljivi. Može doći do mišićne neuravnoteženosti što se može pretvoriti u kroničnu bol i poslije stvoriti probleme s vratnom kralježnicom.”, ističe Bolčević.

Posljedice nepravilnog nošenja

Novije istraživanje pokazalo je da težina torbe treba biti ograničena na čak 10 posto težine tijela djeteta, jer već težina od 15 ili 20 posto povećava izglede za naginjanje glave prema naprijed, iscrpljenost i boli u leđima te teškoće u hodanju i održavanju ravnoteže.

Savjete kako pravilno odabrati školsku torbu pročitajte na Frendica.hr

Izvor: narod.hr/RTL/Jutarnji lsit