foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Zajednica udruga i članova HVIDR-e grada Zagreba u srijedu je najoštrije osudila postupke organizatora ovogodišnjega Rujanfesta te je pozvala sve mjerodavne institucije da zabrane nastup pjevačima koji su tijekom velikosrpske agresije pjevali četničke pjesme i iskazivali potporu velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku.

(VIDEO) Skandal na Rujanfestu: Nastupa Miroslav Ilić koji pjeva pjesme u čast četnicima i Draži Mihailoviću!

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Ovim putem najoštrije osuđujemo postupke organizatora ovogodišnjeg Rujanfesta i pridružujemo se reakcijama, s pravom zgroženih, sugrađana.

Naime, u glavnom gradu Lijepe naše, za čiji smo se suverenitet borili, organizatori, nekoć kulturne glazbene manifestacije, odlučili su ugostiti srpske folk pjevače pod sloganom „Pomakni svoje granice zabave“.

Takva vrsta zabave, kada su nam isti susjedi pokušali pomaknuti granice, nije nam odgovarala ni 90-ih, pa smo dali svoju mladost, zdravlje i živote kako bismo sačuvali našu granicu. Danas, dva desetljeća kasnije, u našoj metropoli organizatori pravdavaju svoj gnjusan odabir izvođača pod istim sloganom, pokušavajući pritom pomaknuti naše kulturološke granice.

Pozivamo naše sugrađane da nam se pridruže u bojkotu pjevača koji nisu s našeg podneblja, te takvim primjerom izraze svoje nezadovoljstvo, kako bi organizator ubuduće uzeo u obzir naše stavove te na našem Rujanfestu pozvao glazbenike u okviru naših kulturnih, teritorijalnih i ideoloških granica.

Ovim putem pozivamo sve mjerodavne institucije da zabrane nastup pjevačima koji su za vrijeme velikosrpske agresije pjevali četničke pjesme i iskazivali potporu velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku.

Podsjetimo, po programu Rujanfesta koji se održava na Bundeku od 13. do 22. rujna  nastupit će Seka Aleksić, Dejan Matić, Miroslav Ilić, Željko Joksimović, Bajaga i instruktori, Ministarke, Željko Samardžić…

Premda Rujanfest 2019., kojemu je i Grad Zagreb partner, najavljuju pod sloganom “Glazba nema granica”, navodeći kako će uz srpske i izvođače iz BiH, nastupati i “čak” i domaći (hrvatski izvođači) mnogim Zagrepčanima nisu nimalo dobro sjeli izvođači iz “regiona”. Zagrepčani smatraju da bi takav festival koji prerasta gradske okvire, trebao prije svega imati gradski i nacionalni predznak, uz izvođače koji ne preferiraju glazbeni šund poznat pod imenom cajke.

Jedan od onih koji trebaju nastupati na Rujanfestu je kralj folka u Srbiji – Miroslav Ilić.

Dok po Hrvatskoj nastupa pjevač iz Srbije čije pjesme o četnicima šire nacionalnu mržnju, netoleranciju i sjećanja na genocid nad Hrvatima koji su počinili četnici u dva rata, hrvatski branitelj i daleko najpopularniji pjevač Hrvatskoj i šire, Marko Perković Thompson već više od 20 godina ne može dobiti dozvolu za nastup u nekim dijelovima Hrvatske.

Izvor: narod.hr