dražen kutleša koadjutor

Kratka biografija novoga hvarskoga biskupa

Don Ranko Vidović rođen je 6. svibnja 1961. u Vidonjama od roditelja pok. Gabrijela i pok. Anđe r. Ćerlek. Nakon završene osnovne škole u Mliništu kod Metkovića, upisuje sjemenišnu gimnaziju u Splitu (1976.-1980.). Nakon završene gimnazije upisuje Teologiju u Splitu kao bogoslov Splitsko-makarske nadbiskupije.

Za svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije zaređen je 29. lipnja 1986. u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu.

Od 1986. do veljače 1988. vršio je službu župnog vikara u Župi sv. Mihovila ark. u Kaštel Kambelovcu.

Zatim preuzima službu župnika Župe Gospe od Milosrđa u Splitu gdje ostaje do 2014. godine.

Potom je imenovan župnikom Župe Gospe od Otoka u Solinu te dekanom Solinskog dekanata.

Osim toga, u više saziva bio je članom nadbiskupijskoga prezbiterskoga i pastoralnog vijeća.

Papa Franjo imenovao ga je 4. ožujka 2021. godine hvarskim biskupom.

……………………………………………………………………………………………………

Imenovani hvarski biskup Vidović: Prvi korak mi je doći u biskupiju, biti normalan i biti čovjek

SPLIT (IKA)

U prvoj izjavi za medije nakon objave biskupskog imenovanja u četvrtak 4. ožujka u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu novoimenovani hvarski biskup Ranko Vidović poručio je da će u Hvarskoj biskupiji iskreno raditi na tome “da svi budemo braća i sestre, da budemo prijatelji i jedni drugima dar, a ne kamen spoticanja”.

Kako je rekao, prvi korak će mu biti doći u Hvarsku biskupiju i biti normalan, biti čovjek, živjeti s tamošnjim ljudima kao vjernik i ostvariti one prve odnose, pristupiti svakome kao čovjek čovjeku, kao svećenik svećeniku, kao otac onima koji su mu povjereni, biti jedan od njih, biti normalan.

Na pitanje kako riješiti nedostatak svećenika u Hvarskoj biskupiji, mons. Vidović rekao je da treba pokrenuti sjemena s Brača, Hvara i Visa. “Vjerujem da je Bog bacio puno više sjemena nego što ih je izniklo. Da bi iznikla sjemena, treba biti dobra klima”, rekao je mons. Vidović. Prenio je i svoje iskustvo iz Solina: “Solin je najmlađa župa u Hrvatskoj, vjerojatno i u Europi. Rijetki je svećenik bio iz Solina. Kad sam došao u Solin i vidio tu silnu mladost, uveo sam klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom za duhovna zvanja. Nevjerojatno, nakon šest i pol godina iz Solina danas su šestorica bogoslova, trojica ili četvorica krenut će ove godine, i dvije su mlade redovnice. Prvo što ću napraviti u Hvaru je upravo to da ćemo taj problem adresirati na pravu adresu, na Velikog svećenika Isusa Krista. Bez Njega, tko sam ja, tko smo mi?”.

Novoimenovani hvarski biskup odgovorio je i na pitanje zna li plivati, budući da ide u otočku biskupiju. “Mi koji smo rođeni na vodi specijalci smo za plivanje”, u šali je kazao mons. Vidović i ispričao anegdotu iz djetinjstva. Kad je imao tri i pol ili četiri godine vozio je malu neretvansku trupicu i veslo se podvuklo pod trupicu, i kad ga je pokušao ispraviti pao je u vodu i počeo se utapati. Tamo je bilo oko dvjesto djece. Najstarija je bila jedna djevojka koja je išla u šesti razred. Ona mu nije mogla pomoći, ali je vikala “Utopit će se Ranko!”. Jedan čovjek koji je pokrivao kuću u blizini, inače invalid na desnu nogu, sišao je s kuće, prešao put, ušao u trupicu, dovezao se do malog Ranka, za što mu je trebalo dosta vremena, pričekao je da ga voda izbaci, uhvatio ga za kosu i izvukao iz vode. Stoga mons. Vidović za sebe uvijek kažem da je kao i Mojsije izvađen iz vode, spašen iz vode. Plivati je naučio iduće godine tako da više nije bilo problema.

………………………………………………………………………………………………………………………….

Govor nadbiskupa Barišića na objavi imenovanja Ranka Vidovića hvarskim biskupom

SPLIT (IKA)

Govor splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita Marina Barišića na objavi imenovanja Ranka Vidovića novim hvarskim biskupom, u četvrtak 4. ožujka 2021.

Draga braćo i sestre, dragi prijatelji!

Ponovno je Božja Providnost svrnula svoj pogled na prezbiterij Splitsko-makarske nadbiskupije kako bi izabrala Pastira za jednu partikularnu Crkvu u Hrvatskoj. Čast mi je i radostan sam što vam mogu objaviti da je danas, 4. ožujka 2021. godine, papa Franjo imenovao svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, župnika i upravitelja Prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu i dekana solinskog dekanata don Ranka Vidovića novim hvarskim biskupom.

Dragi Ranko, najiskrenije ti čestitam na ovom imenovanju jer je ono znak povjerenja Crkve i Pape prema tebi. Sveti je Otac prepoznao u tebi revnost kojom si privlačio ljude Kristu pa te je našao doličnim za nove zadaće u Crkvi. Tvoje dugogodišnje pastoralno iskustvo koje si stjecao kao svećenik, župnik i dekan u našoj nadbiskupiji, sada će doći do novog izražaja u Hvarskoj biskupiji. Dugo te osobno poznajem i uvjeren sam da ćeš svojom otvorenošću i neposrednošću znati biti otac i brat svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim ljudima dobre volje u tvojoj novoj biskupiji i na otocima Hvaru, Braču i Visu.

S Gospinog Otoka ideš u otočku biskupiju. No ne ideš daleko. Često ćeš nam prolaziti ispod prozora hvatajući vapor. A u ovu kuću ćeš uvijek biti dobrodošao brat. Iako sada mijenjaš biskupiju ipak ostaješ povezan s nama biskupima Splitske metropolije. Ja osobno, ali uvjeren sam i naš nadbiskup koadjutor Dražen, šibenski biskup Tomislav i imenovani kotorski biskup Ivan, se već sada radujemo našem zajedništvu, druženju, molitvi i planiranju.

Sigurno se danas zbog tebe raduje cijeli prezbiterij naše mjesne Crkve. U društvu svećenika uvijek si rado viđen, u razgovorima i raspravama konkretan i jasan, za druženja i hodočašća uvijek spreman, za pomoći svakome tko ti pokuca na vrata raspoloživ. Tvoji kolege i braća, kako ovi ovdje nazočni tako i svi do kojih dopre ova vijest uputit će ti svoju čestitku, ali, uvjeren sam, i molitvu da budeš snažan i ustrajan u naviještanju radosne vijesti.

Posebno se danas raduje i zvone zvona crkava Hvarske biskupije kamo te Providnost šalje. To je drevna biskupija, bogata kulturom, tradicijom i običajima. Kler koji te čeka da ih predvodiš su vrijedni i pobožni svećenici koji za svoje vjernike i sa svojim vjernicima žive zajednički dijeleći blagodati i poteškoće života na otoku. Vjernici otoka Hvara, Brača i Visa su uvijek bili radišni ljudi. Živjeli su od škrte zemlje i prostranog mora. U novije vrijeme sveprisutan je turizam koji sa sobom nosi nelake izazove. No svi će oni, svećenici, redovnici i redovnice zajedno s Narodom Božjim u svojim molitvama nositi tebe, svoga biskupa, oca i pastira. U trenutcima tamne noći i umora, kojih će isto biti, ne boj se, pogledaj u križ koji ćeš odsad kao biskup nositi na prsima i ponavljaj: Znam komu sam povjerovao! I ne zaboravi da ćete gdje god budeš čuvati i pratiti zagovor naše nebeske Majke – Gospe od Otoka.

Na kraju bih kao splitski metropolit zahvalio dosadašnjem hvarskom biskupu, a zatim apostolskom upravitelju Hvarske biskupije mons. Petru Paliću na bratskoj suradnji. Sigurno se danas raduje i biskup Petar jer je dobio nasljednika pa će se sada u cijelosti moći posvetiti upravljanju hercegovačkim biskupijama.

I nisam zaboravio, na Hvaru ima i jedan „dida“ biskup, umirovljeni hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk. Ovim putem i njemu čestitam što je dobio već drugog nasljednika i srdačno ga pozdravljam. Siguran sam da je on molio za izbor novog hvarskog biskupa i da ga je današnja vijest obradovala.

Dragi Ranko, izabrani hvarski biskupe, na mnogaja ljeta!