ZAGREB (IKA)

Zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski predslavio je u srijedu 3. ožujka na Mirogoju sprovodne obrede za pokojnoga zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Na početku obreda mons. Gorski izrazio je sućut svima ožalošćenima, u svoje i u ime zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića čija je sažalnica zatim pročitana.

Kardinal Bozanić poručio je da “rođenje i smrt čovjeka nose snažan pečat povezanosti s drugim ljudima i očituju neizrecivo otajstvo života. Pojedine dužnosti u društvu i odgovornosti koje su s njima povezane još snažnije ističu upućenost jednih na druge, ostavljajući tragove u životima i u okolnostima koje nije moguće do kraja niti jednostrano obuhvatiti. Takav je slučaj i s dužnošću gradonačelnika Grada Zagreba, posebice ako ju netko vrši znatan niz godina, kako je to činio gospodin Milan Bandić.”

Istaknuo je da “smrt naših pokojnika ne možemo gledati samo u svjetlu jednoga ili nekoliko trenutaka. Ona nas uvijek vraća na određene početke i pred nas stavlja obzore. Pokojni je Gradonačelnik rođen i odrastao u ozračju svoje rodne Hercegovine, duboko prožete kršćanstvom i ljubavlju plemenitih ljudi.”

“Život i djelo pokojnog gradonačelnika Milana Bandića ulaze u povijest, a nema dvojbe da će procjene njegova političkoga i svakoga drugog djelovanja biti izražene različitim predznacima. No, u ovoj prigodi, kao vjernici zahvaljujemo Gospodinu za dobra što ih je učinio, i molimo Boga da u svojoj milosrdnoj pravednosti primi njegovu plemenitu dušu.”

“Kao čovjek bio je svjestan ljudskih ograničenosti i slabosti. Uz sve to, ne zaboravljamo njegovu spremnost javnoga očitovanja vjere, pa ga preporučujemo posebno zagovoru Blažene Djevice Marije kojoj je rado dolazio kao hodočasnik na Kamenita vrata, u Mariju Bistricu, u Remete i u druga svetišta i prošteništa, nerijetko ističući da dolazi kao grješnik”, poručio je kardinal Bozanić.

Na kraju je izrazio molitvenu blizinu obitelji te je blagoslovio cijeli Grad Zagreb.

Nakon navještaja Božje riječi biskup Gorski je u prigodnoj propovijedi rekao da je svatko zamjenjiv u službi, ali ne i u osobi jer je svaki pojedinac neponovljiv. Izrazio je zahvalnost za sve dobro što ga je pokojni gradonačelnik učinio te ga je preporučio Božjem milosrđu i dobroti. “Molimo da Bog oprosti njegove grijehe, a dobro nagradi dobrim. I dok njegovo tijelo polažemo u zemlju, neka mu se po milosrđu Božjem otvaraju vrata Neba.”

Zatim je lijes s pokojnikovim tijelom u procesiji ispraćen do groba na početku mirogojskih arkada gdje je mons. Gorski završio sprovodne obrede.

Uz zagrebačkoga biskupa u obredu su sudjelovali sisački biskup Vlado Košić, železanski biskup Egidije Živković i dvadesetak svećenika.

Prije samog obreda prigodnu riječ uputili su prijatelj i suradnik pokojnoga gradonačelnika Ljubo Jurčić i obnašateljica dužnosti gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević.

Dr. Jurčić rekao je da je smrću Milana Bandića mnogo ljudi, među kojima je i on, ostalo bez prijatelja. Prisjetio se zajedničkog djetinjstva u rodnoj Hercegovini, istaknuvši da je pokojni gradonačelnik bio razigran i na svemu zahvalan Bogu i svojoj majci.

Rekao je da se veselio životu, ali da ga nije bilo strah smrti, dodavši da “nije žalio sebe – posljednjim atomom snage radio je za Zagreb.” Na kraju je izrekao riječi zahvale pokojniku za “sve što je učinio za Zagreb, za Hrvatsku za Hercegovinu i sve ostale”.

Pavičić Vukičević rekla je da je Bandić kao najdugovječniji zagrebački gradonačelnik stubokom promijenio vizure grada te da je sanjao velike snove o njegovoj budućnosti. Zahvalila mu je za sve dobro što je učinio za Zagreb i njegove građane te izrazila nadu da će ga za to Bog nagraditi.

Sprovodu su, među ostalima, prisustvovali predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Tijekom obreda pjevala je klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“.

Misa zadušnica slavit će se u 15 sati u crkvi Majke Božje Lurdske (Vrbanićeva 15).

U Gradu Zagrebu 3. ožujka proglašen je Danom žalosti te su zastave ispred državnih i gradskih institucija spuštene na pola koplja.

Sprovod gradonačelnika Bandića / Foto: Hrvoje Josip Bišćan

03.03.2021., Zagreb – Posljednji ispracaj gradonacelnika Milana Bandica na groblju Mirogoj. Photo: Robert Anic/PIXSELL

03.03.2021., Zagreb – Posljednji ispracaj gradonacelnika Milana Bandica na groblju Mirogoj. Photo: Robert Anic/PIXSELL

03.03.2021., Zagreb – Posljednji ispracaj gradonacelnika Milana Bandica na groblju Mirogoj. Photo: Josip Regovic/PIXSELL

03.03.2021., Zagreb – Posljednji ispracaj gradonacelnika Milana Bandica na groblju Mirogoj. Photo: Robert Anic/PIXSELL

03.03.2021., Zagreb – Posljednji ispracaj gradonacelnika Milana Bandica na groblju Mirogoj. Photo: Robert Anic/PIXSELL