WROCLAW (IKA)

U izjavi objavljenoj u petak 6. studenoga na internetskim stranicama Apostolske nuncijature u Poljskoj navodi se da se pokreće disciplinski postupak protiv poljskog kardinala Henryka Gulbinowicza (97), javlja Catholic News Agency (CNA).

U izjavi nuncijature u Poljskoj ne preciziraju se optužbe odnosno zašto je pokrenula taj postupak, navodi se samo da je “Sveta Stolica izrekla mjere kao rezultat istrage optužbi protiv kardinala Gulbinowicza i nakon analize drugih optužbi koje se tiču prošlosti ovoga kardinala”.

Nuncijatura u svoj izjavi ističe da je kardinalu Gulbinowiczu, koji je od 1976. do 2004. bio nadbiskup Wrocława, zabranjeno sudjelovati u crkvenim svečanostima i javnim događajima kao predstavnik Crkve, zabranjeno mu je koristiti biskupske oznake, zabranjeno mu je predvoditi euharistiju u katedrali sv. Ivana Krstitelja u Wrocławu, te mu se oduzima povlastica da bude pokopan u rečenoj katedrali.

Kardinal Gulbinowicz, trenutno drugi po starosti kardinal u Katoličkoj Crkvi, rodio se 17. listopada 1923. u Viliusu u današnjoj Litvi, no u to vrijeme je taj grad pod tadašnjim imenom Wilno pripadao Poljskoj.
Za biskupa je zaređen 1970. godine, a kardinalom ga je imenovao papa Ivan Pavao II. 1985. godine. Nekad je, kao i većina pripadnika Katoličke Crkve, bio aktivan pristaša sindikata Solidarnost na čelu kojega je bio Lech Wałęsa, a upravo je taj sindikat bio posebno zaslužan za oslobađanje Poljske od komunističke vladavine.

Papa Ivan Pavao II. je 3. travnja 2004. godine prihvatio njegovu ostavku s mjesta nadbiskupa Wrocława, kada je imao navršenih 80 godina, prenosi u petak 6. studenoga Catholic News Agency (CNA).