„Posvetite veliku pažnju radu s mladima. Crkva treba tom pastoralu dati ono najbolje od sebe, svoje najbolje kćeri i sinove…”

Naš novinar Goran Andrijanić koji već nekoliko godina živi u Poljskoj gdje piše za poljski portal Wpolityce.pl i tjednik Sieci, o religiji, politici i popularnoj kulturi, na svom se Facebook profilu osvrnuo na ono što se događa u Poljskoj i dao „jedan mali savjet hrvatskim svećenicima, redovnicima i redovnicama”. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti: „Nakon opservacije svega ovoga što se događa u Poljskoj, dopustit ću sebi jedan mali, laički savjet hrvatskim svećenicima, redovnicima i redovnicama. Posvetite veliku pažnju radu s mladima. Crkva treba tom pastoralu dati ono najbolje od sebe, svoje najbolje kćeri i sinove. Mladi trebaju biti njezin prioritet. I prošla su vremena kada je bilo dovoljno biti cool. To što znate koristiti društvene mreže ili odsvirati duhovne šlagere na gitari više samo po sebi ne znači ništa. Pritisak svijeta je prevelik i prolazna emotivna uzbuđenja koja se nude vjernicima neće ga izdržati. Potrebna je autentičnost koja ide do spremnosti na askezu, ponižavanje, pa i mučeništvo Pritisak svijeta je prevelik i prolazna emotivna uzbuđenja koja se nude vjernicima neće ga izdržati. Potrebna je autentičnost koja ide do spremnosti na askezu, ponižavanje, pa i mučeništvo (i to vrijedi za sve staleže). Potrebna je moralna formacija koja ide dublje od kršćanstva kao emocionalno-psihološke terapije. Ovdje u Poljskoj bili su sigurni da još imaju utjecaj na mlade jer su ih tu i tamo uspijevali okupiti na duhovnim događanjima. A onda su shvatili da su ih izgubili doslovno preko noći u utrci sa smartphone/internetskom lobotomijom. I kažem još jednom, to je borba u koju Crkva treba poslati one najbolje. A najvažnije jest da budu poslušni Crkvi i otporni na taj celebrity mentalitet koji nameću suvremeni mediji. A tim medijima se ne smiju okrenuti leđa jer bez njih se ništa ne može napraviti. Ne dajte im mlade. Bez njih smo gotovi. Na slici je ovih dana devastirani spomenik sv. Ivanu Pavlu II., negdje u Poljskoj.”

Book.hr Izvor: https://book.hr/hrvatski-novinar-iz-poljske-uputio-poruku-svecenicima-ne-dajte-im-mlade-bez-njih-smo-gotovi/