Foto: Borislav Ristić, Haxorjoe, commons.wikimedia.org, Fah; fotomontaža: Narod.hr

Negdje pred samo zatvaranje birališta na američkoj istočnoj obali, nervozni prsti urednika za deskom “New York Times”-a “otcvrkutali” su poruku na službenom Twitter nalogu tog lista: “Uloga proglašenja pobjednika na američkim predsjedničkim izborima pripada medijima. Oni će taj posao obaviti časno.” No, taj je “tvit” ubrzo obrisan, valjda kad su shvatili da su malo poranili s najavama o tome tko će odlučiti pobjednika dok Amerikanci još glasaju, piše Borislav Ristić u kolumni za Večernji list koju djelomice prenosimo.

A onda konačno trenutak koji su svi čekali – krenulo brojanje glasova i počeli pristizati prvi rezultati. Trump uvjerljivo dobiva vrlo važnu Floridu, a taj se trend prelijeva i na ostale povezane države, od kojih su mnoge ključne za pobjedu, poput Georgije i Sjeverne Karoline. U Pennsylvaniji također velika prednost Trumpa, koji uzima i neke urbane dijelove Pittsburgha.

Taj se trend dalje prelijeva na “oblast hrđe”, Trump osvaja i Ohio, bez kojeg za demokrate nema pobjede. Sve govori u prilog tome kako će drugi mandat uzeti s premoćnom većinom. Kako bi umirio očajne pristalice, koje već vide Trumpovu “landslide” pobjedu, šefica Bidenove kampanje Jen O’Malley Dillon šalje poruku utjehe kako i bez Floride i Pennsylvanije matematički još mogu stići do 270 elektora.

Teorijski mogu, ali tada bi morali osvojiti Arizonu, Michigan i Wisconsin, iako se to po pristiglim rezultatima i trendovima čini nedostižnim. A onda počinju prvi problemi. Prvo javljaju kako je u Georgiji voda ušla u prostoriju s glasačkim listićima, pa se prebrojavanje neće moći nastaviti naredna dva dana. Potom slične vijesti o obustavi brojanja glasova stižu i iz ostalih država.

Sjeverna Karolina, Pennsylvanija, Michigan, Wisconsin, Arizona, Nevada… Ukupno sedam država oglašava kako se brojanje glasova odlaže do daljnjeg, premda nikome nije jasno zašto. Pada na pamet 2000. i odloženo brojanje glasova na Floridi. Tada se govorilo kako je to pomalo bizarno, ali eto, događa se u demokraciji. Ali, sedam država se čini kao pretjerivanje.

A onda stižu vijesti kako Biden preuzima vodstvo u Arizoni. Potom javljaju iz Wisconsina, gdje Trump dotad ima nenadoknadivu prednost od 150 tisuća glasova, kako je stiglo 169 tisuća “dopisnih glasova” i Biden prelazi u vodstvo na 95% prebrojanih glasova. Kasnije tijekom jutra stiže vijest kako su i u Wisconsinu pronašli još 112 tisuća dopisnih glasova. Taman za 270 elektorskih glasova o kojima je govorila Dillon.

(…)

Kako sud nije blokirao proces na prve znakove o nepravilnostima, žalbe sudu bit će od male koristi. Prošli put ih je iznenadio, pa mu je prošlo da bude izabran za predsjednika, ali ovaj put su se pripremili.

(…)

Ulogu proglašenja novog američkog predsjednika i uvjeravanja kako je sve ovo sasvim u redu i normalno preuzet će na sebe mediji. I pored zabrinjavajućih indicija o mogućoj izbornoj prevari, okvir koji je tako nametnut ne ostavlja Trumpu puno manevarskog prostora, a da ne bude proglašen krivim za izazivanje kaosa i nestabilnosti.

Zato je možda najbolje da prizna poraz i ode uspravne glave, jer iz ovako postavljene igre ionako će teško izaći kao pobjednik. A ostatku svijeta ostaje samo nada kako Bidenova administracija valjda neće model demokracije “iz Wisconsina” sada krenuti izvoziti.

Kolumnu u cijelosti pročitajte na Večernjem listu.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva ovog župnog portala 

Izvor: narod.hr/Večernji list