Misnim slavljem koje je predvodio vojni biskup u Hrvatskoj monsinjor Jure Bogdan u Crkvi Svetog Križa u Sigetu u utorak je započelo 27. nacionalno i 61. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes na kojem će sudjelovati i pripadnici Ministarstva obrane (MORH) i Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja, priopćeno je iz MORH-a.

Ovogodišnje hodočašće odvija se pod geslom “Traži mir i za njim idi“, a na njemu sudjeluje oko 820 hodočasnika iz Hrvatske koji će se pridružiti ostalim sudionicima iz više od 40 zemalja na 61. međunarodnom vojnom hodočašću vojski Europe i svijeta.

Zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, a zamjenik zapovjednika hodočašća je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffaneli.

“Naša vjernička i ljudska solidarnost ne smije se ograničiti samo na osobne probleme i nedaće već ona mora postati molitva i suosjećanje za sve ljude“, poručio je zapovjednik Mikić. Pozvao je sve hodočasnike na dostojanstveno predstavljanje hrvatskog naroda na putu u Lourdes.

Ministar obrane Damir Krstičević podsjetio je na značaj Majke Božje za vrijeme Domovinskog rata i simboliku koju je za vojnike tada i danas imala krunica.

“Na tom svetom mjestu uvjeren sam kako će svaki od nas pronaći onaj istinski mir i radost. Želim vam da taj mir i radost prenosite i na sve ljude koje susrećete na svom životnom putu. Iskreno se nadam i vjerujem da će zagovor nebeske Marije pomoći da nastavimo hrabro kročiti u susret izazovima koje pred nas stavlja život”, rekao je Krstičević.

U svojoj propovijedi biskup Bogdan osvrnuo se na ovogodišnje geslo hodočašća kazavši kako je mir jedan od glavnih ciljeva naših postojanja i našeg djelovanja. “Mir je uvjet svakog napretka, a na ovo 61. međunarodno vojno hodočašće idemo kao tražitelji, čuvari, graditelji i promicatelji mira, u duhu gesla ‘Traži mir i za njim idi’”, kazao je.

Organizator hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja je Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj.

Izvor: narod.hr/hina