Iz Hrvatskih voda izvijestili su u utorak da se u iduća tri dana ne očekuju veće količine oborina što će dovesti do opadanja vodostaja rijeka na području Hrvatske, uključujući i najugroženija područja oko Karlovca i Hrvatske Kostajnice.

U protekla 24 sata pale nove značajnije količine oborina koje su utjecale na daljnji porast vodostaja rijeka, osobito Kupe i njezinih glavnih pritoka Korane, Mrežnice, Dobre i Gline te rijeka Sunje, Ilove i Une.

No, iz Hrvatskih voda ističu kako se u iduća tri dana ne očekuju se veće količine oborina što će dovesti do opadanja vodostaja.

“Prema raspoloživim hidrometeorološkim prognozama u iduća tri dana posvuda u kontinentalnoj Hrvatskoj očekuju se manje količine oborina od 15-30 mm što bi trebalo dovesti do postepene stabilizacije, odnosno prestanka porasta vodostaja te od sutra i osjetnijem opadanju vodostaja na najugroženijim područjima oko Karlovca i Hrvatske Kostajnici”, navode u priopćenju.

Rekordan vodostaj Mrežnice

Izvijestili su i da je vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u protekla 24 sata porastao za više od 5 metara te da je i dalje u laganom porastu od 6 cm/sat.

Podsjećaju i da je prošle godine postavljen privremeni sustav obrane od poplava od “box” barijera na karlovačkom području koji izdržava trenutne visoke vodostaje Korane i Mrežnice dok se procjedne i zaobalne vode uspješno evakuiraju s ugroženog područja traktorskim pumpama.

Navode i da su vodostaji rijeke Korane ostvarili izuzetno visoke razine te da još rastu po 1 cm/sat te da će biti samo 30-ak centimetara niži od apsolutnih rekordnih vrijednosti iz 2014. godine, dok je vodostaj rijeke Mrežnice na mjernoj postaji Juzbašići u 14 sati iznosio je 342 cm, što je premašilo rekordni vodostaj rijeke iz 1959. godine koji je bio 340 cm.

Ministar posjetio Karlovac

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić posjetio je Karlovac i rekao kako cijeli sustav funkcionira dobro. “Prošle smo godine reagirali boks barijerama u Karlovcu i sada ih koristimo i u Kostajnici”, podsjetio je ministar. “20 kuća nismo uspjeli obraniti. Korana raste, a Mrežnica bilježi najveći vodostaj u posljednjih 50, 60 godina. Kupa je još dovoljno niska i očekujemo da će se tijekom noći situacija stabilizirati”, rekao je Ćorić.

Spremna Hrvatska vojska

Hrvatska vojska spremna je za obranu od poplava u Karlovcu, priopćio je MORH. “S obzirom na aktualnu situaciju u Karlovačkoj županiji i Gradu Karlovcu, Hrvatska vojska kao dio sustava domovinske sigurnosti spremna je pomoći lokalnom stanovništvu u obrani od poplava.

Temeljem članka 13., a u vezi sa člankom 64. Zakona o obrani i zamolbe Karlovačke županije, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević donio je Odluku o pružanju pomoći Hrvatske vojske Karlovačkoj županiji i Gradu Karlovcu”, naveli su u priopćenju.

Vatrogasci angažirani u mjerama zaštite od poplava

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice priopćeno je kako su vatrogasci, osim na zagrebačkom području zbog saniranja posljedica nevremena, angažirani i u mjerama zaštite od poplava.

U Sisačko-moslovačkoj županiji u posljednja 24 sata vatrogasne postaje imale su 23 intervencije, a trenutno su angažirani na području Hrvatske Kostajnice.

“Domaći vatrogasci i ispomoć s područja županije rade na postavljanju barijera i zečjih nasipa, te se nadamo da neće doći do većih problema“, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić te istaknuo da su u pripremi i snage na jasenovačkom područja, stoji u priopćenju.

Na području Karlovačke županije obavljene su 24 intervencije uklanjanja stabala, ispumpavanja vode, saniranja krovišta i obrane od poplava, na području Krapinsko-zagorske županije bilo je 27, a u Varaždinskoj županiji zabilježena je 21 takva intervencija.

Korana ušla u dvorišta

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić za Hinu je rekao da su vodostaji rijeka Korane i Kupe iznad ranije procijenjenih vrijednosti.

– Najgora je situacija na području Mostanja, Logorišta, Male Švarče i Turnja, kazao je Mandić dodavši da boks barijere postavljene na tom području daju svoje rezultate te da se voda koja se izlila crpi pumpama i vraća u korito.

Rijeka Korana, koja je dosegla razinu iznad procijenjenih vrijednosti te je u 12 sati iznosila 766 cm, ušla je u dvorište 10-ak obiteljskih kuća.

– Zadatak nam je zaštititi svaku obiteljsku kuću da voda ne uđe, kazao je gradonačelnik dodavši da je trenutno na terenu preko 100 pripadnika JVP-a i DVD-a i gradskih tvrtki, a jednako toliko pripadnika kooperantskih tvrtki Hrvatskih voda.

Raste vodostaj i rijeke Kupe, prema zadnjim mjerenjima bila je na razini 756 centimetara, a zbog njenog izlijevanja zatvoreno je nekoliko cesta.

– Što se tiče nas u gradu, vodostaje Kupe i Korane do 800 cm mi možemo relativno obraniti, sve ostalo je nešto drugo. Ako ne bude bilo velikih probijanja predviđenih vodostaja, mislim da ćemo uspjeti obraniti sva područja, kazao je karlovački gradonačelnik, navodi HRT:

Reproduktor videozapisa

00:00
05:08

Mrežnica poplavila pet kuća u Dugoj Resi

Načelnik Stožera civilne zaštite u Dugoj Resi Boris Škrtić kazao je Hini da se rijeka Mrežnica izlila iz korita na mnogim mjestima na području Varoša, Mrzlog Polja i Svetog Petra te da je ušla u pet obiteljskih kuća. Na mjernoj postaji Juzbašići Mrežnica je u 13 sati dosegnula 341 cm što je povijesni maksimum.

– Poplavljeni su podrumi kuća i prizemni dijelovi, ali nije bilo potrebe za evakuacijom stanara, kazao je Škrtić i dodao da kuće od poplave brane vatrogasne snage.

Kod Hrvatske Kostajnice usporen porast vodostaja rijeke Une

Porast vodostaja je usporen i u 13 sati iznosio je 432 centimetra. Još u ponedjeljak je vodostaj imao porast od desetak centimetara na sat, a u utorak iznosi tri centimetra. Trenutačno su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, a ako vodostaj premaši 460 centimetara, bit će proglašeno izvanredno stanje.

Ugroženo područje u Hrvatskoj Kostajnici u utorak je obišao pomoćnik ministra unutarnjih poslova za poslove civilne zaštite Damir Trut. Nakon obilaska je izjavio kako je zadovoljan blagovremenim intervencijama svih gradskih i drugih službi zaštite i spašavanja.

Stanovništvo se opskrbljuje iz cisterni

Na nekoliko mjesta zbog zamućenosti vode za piće, stanovništvo se opskrbljuje iz cisterni. Na terenu su sve službe – HGSS, Crveni križ i vatrogasci. Stožer civilne zaštite pozvao je građane da pripreme pitku vodu, namirnice i lijekove za nekoliko dana.

– Sve su službe na terenu, pokušavamo zaštititi sve što možemo, uključujemo pumpe na dijelovima gdje nam se javlja voda iza nasipa. Poduzimamo sve što možemo i nadamo se da ćemo sve to uspjeti, zasad je sve pod kontrolom, kazao je načelnik Stožera za civilnu zaštitu Milko Prpić za Hinu.

Naglasio je da su sve službe na terenu – Hrvatska gorska služba spašavanja, Crveni križ, vatrogasci, a županijski vatrogasni zapovjednik im je, kaže, najavio da šalju još 36 ljudi. Radi se, dodao je, na nasipima, pojačavaju ih i spajaju ih između boks barijera i podižu s još više boks barijera gdje računaju da bi moglo eventualno prijeći.

Sve će, dodao je, ovisiti koliko će kiše pasti u Bosni i koliko će Sava i pritoke Une dignuti vodu.

– Prognoza se mijenja iz sata u sat tako da se mi pripremamo kao da će biti najveći vodostaj, no vidjet ćemo. Zasad nisu ugroženi ni ljudi niti njihove kuće, držimo sve pod kontrolom, istaknuo je Prpić.

Tatjana Dobronić Kardaš iz Hrvatskih voda kazala je da je stanje zadovoljavajuće i da se rade završni radovi kod podizanja zečjeg nasipa.

– Vodostaj će rasti do jutarnjih sati, ali ne previše. U uzvodnom dijelu Una je već u laganoj stagnaciji, kaže.

Očekuje da će Una narasti maksimalno do 450 cm, na granici izvanrednog stanja, navodi HRT:

Reproduktor videozapisa

00:00
01:07

Rastu vodostaji Save i rijeka u Lici

Vodostaji Save i njezinih lijevih pritoka su u porastu s tendencijom porasta, u domenama od niskih do srednje visokih voda. Vodostaji na hidrološkoj postaji Crnac dosegnut će pripremno stanje obrane od poplava u srijedu s očekivanim vrhom vodnog vala u petak.

Zbog vremenske situacije u BiH, vodostaji u donjem toku Save također će biti u porastu. Također su u porastu i vodostaji rijeka u Lici (Lika, Gacka, Novčica) uz mogućnost izlijevanja iz korita.

Izvor: narod.hr/hina/hrt